FOTO / VIDEO | Vitalie Vrabie, în vizită la Starokazacie, după ce moldovenii au stat 6 ore în vama ucraineană

  • 14 August 2017 23:00
FOTO / VIDEO | Vitalie Vrabie, în vizită la Starokazacie, după ce moldovenii au stat 6 ore în vama ucraineană

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a mers astăzi, 14 august, la postul vamal de la Starokazacie din Ucraina, pentru a degaja circulația rutieră la frontiera din sudul Republicii Moldova. Acolo, potrivit martorilor oculari, timpul de așteptare în vamă a depășit, în unele cazuri, șase ore.

„Măsura a fost determinată de aglomerările de unități de transport consemnate  la intrarea în Ucraina prin postul vamal respectiv, cauzate de sporirea semnificativă a fluxului transfrontalier, specific perioadei estivale”, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Ca urmare a intervenției lui Vitalie Vrabie, partea ucraineană a recurs la utilizarea tuturor pistelor de control, de pe ambele sensuri, acțiuni  ce au contribuit semnificativ la accelerarea traficului.

„Actualmente traficul se desfășoară în regim normal pe ambele părți ale frontierei”, afirmă sursa citată.

Zeci de automobile au făcut în dimineața zilei de astăzi coadă la frontiera de est a Republicii Moldova, mai exact la punctele de trecere Tudora-Starokazacie și Palanca-Maiaki-Udobnoe. Din cauza restricțiilor de circulație impuse odată cu startul reconstrucției celui de-al doilea post vamal menționat, șoferii care și-au dorit să ajungă în Ucraina au ales punctul de trecere Tudora-Starokazacie. Anume acolo numărul automobilelor care stau la coadă s-a ridică la peste 100, potrivit Autoblog.md

Conducători auto afirmă că au întâmpinat probleme în vama ucraineană.

Ulterior, Vitalie Vrabie a mers în postul vamal ”Palanca” pentru a verifica funcționalitatea zonei de control, care fost a amenajată temporar pe perioada desfășurării lucrărilor de reconstrucție a postului respectiv.

Serviciul Vamal menționează că extinderea și modernizarea punctului de trecere ”Palanca”  este realizată în cadrul proiectului ”Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM.

Instituirea controlului comun în acest punct de trecere va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier, dar și va asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de rigoare, prin implementarea principiilor ”Ghișeului Unic” și ”Opririi Unice”.

În acest interval, postul vamal Palanca va rămâne funcțional pentru autoturismele cu capacitatea de încărcare ce nu depășește 3,5 tone, precum și pentru microbuzele cu până la 22 de locuri, iar unitățile de transport ce depășesc limitele respective sunt redirecționate spre postul vamal ”Tudora”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău