FOTO/VIDEO | Un devastator cutremur a lovit Mexicul. Operațiunea de căutare a victimelor este în curs de desfășurare

  • 20 Septembrie 2017 08:44
FOTO/VIDEO | Un devastator cutremur a lovit Mexicul. Operațiunea de căutare a victimelor este în curs de desfășurare

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea preliminară de 7,1 s-a produs marți în centrul Mexicului, anunță Institutul american de geofizică (USGS). Cel puțin 93 de persoane au decedat, informează The Guardian, în timp ce BBC face referire la date oficiale, care vorbesc despre 72 de morți.

Echipele de salvare din centrul Mexicului caută în clădirile prăbușite și printre dărâmături supraviețuitorii unui cutremur devastator care a ucis aproximativ 150 de persoane. Seismul cu magnitudine de 7,1 grade a provocat prăbușirea a zeci de clădiri în capitala Mexico City, printre care și o școală, informează Rador. Un număr mare de voluntari s-a alăturat eforturilor de salvare, în căutarea disperată a supraviețuitorilor.

"Este o experiența supra-realistă. Nu știi cum să reacționezi. Am văzut mulțimi de oameni strângându-se în zonele afectate cu sticle mari de apă, cu alimente pe care să le ofere" a declarat un jurnalist care a fost martor la evenimente.

În cadrul unei adrese televizate, președintele Enrique Peña Nieto a afirmat că a detașat forțele armate pentru a ajuta restabilirea rețelei electrice, pentru a permite căutării să continue și pe timpul nopții. Mai mult de 20 de milioane de persoane trăiesc în zona metropolitană, iar cutremurul intens a făcut ca mii de persoane să coboare în stradă.

Pagubele depășesc mult zona orașului Mexico City. Epicentrul a fost la peste 120 de kilometri spre sud-est, în Puebla, iar rapoarte despre decese și pagube materiale vin din mai multe state. Un cutremur care a avut loc anterior, în luna septembrie, pe coasta sud-vestică a Mexicului a provocat decesul a cel puțin 90 de persoane.

***

Ciudadana sufre pánico tras #sismo magnitud 7.1 en la #CDMX pic.twitter.com/Njh4vK1CcS

— XEVA TABASCO (@XEVATabasco) 19 septembrie 2017

Guvernatorul mexican Graco Ramirez a transmis pe Twitter că cel puțin 42 de persoane au fost ucise în statul Morelos. Presa locală din statul mexican Puebla a anunțat că cel puțin cinci persoane au fost raportate decedate în urma cutremurului, potrivit Mediafax. BBC mai scrie despre patru morți în capitală.

Președintele Enrique Pena a transmis că cel puțin 27 de clădiri s-au prăbușit total sau parțial în orașul Mexico.

Guvernatorul statului Puebla a transmis pe Twitter că mai multe clădiri din orașul Cholula au fost avariate, inclusiv biserici ale căror clopotnițe stau să cadă.

Potrivit autorităților, sub dărâmături sunt oameni.

 

Multe clădiri din capitala țării au fost evacuate, iar Aeroportul Internațional Benito Juárez a suspendat operațiunile.

Pe lângă aceasta, cel puțin 3,8 milioane de oameni au rămas fără electricitate. Ar fi fost, de asemenea, afectate comunicațiile prin telefonie mobilă și internet.

Președintele Statelor Unite și cel al Canadei au exprimat condolente victimelor acestei catastrofe, mai scrie BBC.  

Estimarea inițială a magnitudinii seismului, făcută de USGS  a fost de 7,4 pe Richter. Epicentrul determinat a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mișcarea s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri.

Cu exact 32 de ani în urmă, pe 19 septembrie 1985, Mexicul a fost lovit de cel mai puternic cutremur cunoscut în istoria Americilor, de 8,1 pe Richter. Peste nouă mii de oameni au murit atunci, peste 30.000 de mii au fost răniți, aproximativ 100.000 au rămas fără locuința.

FOTO/VIDEO | Un devastator cutremur a lovit Mexicul. Operațiunea de căutare a victimelor este în curs de desfășurare

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău