FOTO/VIDEO | Tsunami devastator în Indonezia, soldat cu cel puțin 168 de morți și peste 745 de răniți

  • 23 Decembrie 2018 10:10
FOTO/VIDEO | Tsunami devastator în Indonezia, soldat cu cel puțin 168 de morți și peste 745 de răniți

Cel puțin 168 de persoane și-a pierdut viața, iar alte câteva sute au fost rănite în urma unui tsunami produs în insulele indoneziene Java și Sumatra, provocat de erupția unui vulcan insular, potrivit unui bilanț anunțat duminică de autorități, relatează Reuters și Associated Press.

Agenția indoneziană pentru managementul situațiilor de criză anunță că tsunamiul a lăsat în urmă 168 de decese, 745 de răniți și 30 de persoane dispărute. 

Purtătorul de cuvânt a agenției, Sutopo Purwo Nugroho, spune că numărul victimelor va crește în orele următoare pe măsură ce echipele de salvatori vor ajunge în tot mai multe locuri afectate, informează Associated Press.

Sute de case și alte clădiri au fost "grav afectate" sau distruse de tsunami, care a lovit de-a lungul coastei strâmtorii Sunda, sâmbătă noapte.

Tsumani-ul a fost provocat de alunecări de teren submarine cauzate de erupția vulcanului Anak Krakatau, conform Agenției de climatologie din Indonezia (BMGK). Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insulele Java și Sumatra.

Autoritățile au avertizat locuitorii și turiștii din zonele de coastă din jurul strâmtorii Sunda să stea departe de plaje.

În imagini difuzate de televiziuni pot fi văzute drumuri blocate de resturile de la casele deteriorate, mașini răsturnate și copaci căzuți. Apa a măturat o scenă în aer liber unde concerta o formație rock, omorând cel puțin un muzician, iar alții sunt dați dispăruți, potrivit Reuters.

Un bilanț anterior anunțat duminică dimineață de către autoritățile locale indica cel puțin 62 de persoane decedate și alte aproximativ 600 rănite.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra și Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare și care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Agenției de climatologie, 430 de case, nouă hoteluri, zece vase și zeci de mașini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten.

Erupția vulcanului a creat o coloană de cenușă vulcanică de până la 500 de metri înălțime. Inițial, autoritățile indoneziene au anunțat că valul nu era un tsunami, ci o maree înaltă și au cerut populației să nu intre în panică și să rămână în case. "A fost o greșeală, ne pare rău", au transmis ulterior autoritățile.

Anak Krakatau este o mică insulă vulcanică apărută din mare la o jumătate de secol după erupția vulcanului Krakatoa, în 1883. În Indonezia există 127 de vulcani activi.

Aceasta a fost cea mai recentă dintr-o serie de tragedii care au lovit în acest an Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule și insulițe și format prin convergența a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană și eurasiană).

În 28 septembrie, un cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami, a devastat orașul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, și împrejurimile sale. Cel puțin 2.073 de oameni și-au pierdut viața, iar alte câteva amii sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău