FOTO/VIDEO | RADIO BASARABIA - RADIO CHIȘINĂU împlinește astăzi 83 de ani

  • 08 Octombrie 2022 15:05
FOTO/VIDEO | RADIO BASARABIA - RADIO CHIȘINĂU împlinește astăzi 83 de ani

La data de 8 octombrie 1939 a fost inaugurată la Chișinău emisia postului Radio Basarabia. Acesta a fost răspunsul Societății Române de Radio la cererea guvernului și a Marelui Stat Major de instalare a unor emițătoare în zonele limitrofe ale țării, destinate a combate propaganda bolșevică, revizonistă, difuzată de posturile din Tiraspol și Odessa.

FOTO/VIDEO | RADIO BASARABIA - RADIO CHIȘINĂU împlinește astăzi 83 de ani

Credincioasă rolului asumat, Societatea Română de Radiodifuziune, a urmărit în permanență ca prin extinderea ariei de acoperire și diversificarea programelor sale, să cultive spiritul național, limba română, valorile autentice românești și universale.

„Prin instalarea acestui post de radio la Chișinău se va putea desfășura, cât mai larg, atât propaganda cât și cultura națională, astfel ca ea să fie cunoscută de toți locuitorii acestei provincii, ceea ce este în interesul Țării. Afară de aceasta, Chișinăul, fiind un centru de cultură foarte dezvoltat, postul de radio ar da prilejul intelectualilor, artiștilor și instituțiilor de cultură să manifeste și să contribuie la programele ce se vor emite, răspândind astfel învățătura și cultura românească peste hotare și în toate straturile sociale” se arăta în jurnalul primăriei Chișinău care cedează Societății Române de Radio, în 1937, clădirea fostului Auditoriu Pușkin din strada Carol I.

FOTO/VIDEO | RADIO BASARABIA - RADIO CHIȘINĂU împlinește astăzi 83 de ani

Radio Basarabia este primul studio regional al Societății Române de Radiodifuziune, condus inițial de Gheorghe Neamu și inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939, prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropoliei din Chișinău.

Urmare a invaziei sovietice din iunie 1940, cea mai mare parte a materialelor de rezervă, a personalului și arhivei au fost retrase la Huși. Angajații Radio Basarabia, rămași la Chișinău au fost executați de autoritățile de ocupație sovietice în calitate de tradători și agenți ai imperialismului românesc. Este important de știut că aceste execuții au avut loc fără judecată, pur și simplu oamenii au fost executați, iar trupurile lor au fost aruncate în havuzul din fața radioului.

FOTO/VIDEO | RADIO BASARABIA - RADIO CHIȘINĂU împlinește astăzi 83 de ani

În 1941, armatele sovietice aflate în retragere și-au desăvârșit oprea de distrugere aruncând în aer cladirea postului și emițătorul. Activitatea Radio Basarabia/Chișinău a fost continuată de Radio Moldova la Iași.

La 1 decembrie 2011, de Ziua Națională a României, a fost relansat Radio Chișinău, de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Radio România Chișinău, post al corporației este moștenitorul și continuatorul de drept al Radio Basarabia.

Misiunile asumate de către Radio Chișinău, au fost identice cu cele ale Radioului național românesc și constant urmărite printr-o supraveghere editorială strictă. Actul jurnalistic, prin foarte buna pregătire profesională a colegilor este unul echilibrat și echidistant, axat, preponderent pe eveniment, în deplină concordanță cu normele deontologice. Calitatea profesională, a colegilor jurnaliști este recunoscută în piață. Conținutul riguros și consistent al informațiilor Radio Chișinău, vin în contradicție evidentă cu stilul facil și destul de departe de norme al multora dintre posturile concurente. Promptitudinea și acuratețea au reprezentat încă o constantă, pe care o evidențiem cu nedisimulată mulțumire.

În momentul de față, Radio Chișinău, prin conținutul editorial respectă și oglindește relația României cu Republica Moldova pe, cel puțin, două coordonate majore și anume:

- afirmarea caracterului special al acestei relații, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții,  realități, care nu pot fi eludate sau negate;

- dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Radio Chișinău, sub aspect editorial, este preocupat, în programele proprii, de realitățile politice, sociale, economice etc … din Republica Moldova și retransmite, în timp real, programe ale Radio România Actualități.

O altă particularitate a publicului Radio Chișinău o reprezintă afinitățile cu spiritul românesc, de la care se revendică. Ascultătorul dedicat aparține preponderent mediului urban. Menținerea acestui public reprezintă o constantă în preocupările managementului editorial, precum și un deziderat asumat.

Radio Chișinău emite exclusiv în limba română, iar prin aceasta împlinește condiția unui avanpost al promovării valorilor naționale românești lingvistice, culturale, istorice, spirituale, într-un spațiu, în care funcționează încă, o controversă identitară prin raportul disputat - românesc/moldovenesc.

Managementul a depus și depune toate eforturile pentru ca Radio Chișinău să devină cea mai credibilă și importantă sursă de informare a publicului basarabean, asupra realităților și valorilor locale și a celor românești, iar prin extindere, a celor europene. Grija pentru abordarea subiectelor și evenimentelor, care țin de actualitate și de evidențierea legăturilor dintre cele două state românești a reprezentat o permanență a politicii editoriale a Radio Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău