FOTO/VIDEO | „Marea Unire – România, la 100 de ani”, film documentar lansat la Chișinău

  • 01 Martie 2018 19:19
0%
00:00:00
00:00:00

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani”, a fost lansat, la Chișinău, de Agenția Națională de Presă din România, Agerpres. Un proiect jurnalistic care aduce în prim plan câteva momente importante din istoria românilor, inclusiv a celor din afara României, în ultimul secol, începând cu Marea Unire de la 1918, filmul adună mărturiile mai multor istorici români, cuprinde documente de arhivă, mărturii ale unor victime ale deportărilor și politicilor regimului sovietic din Bucovina și actuala R.Moldova.

Filmul este parte a unui ansamblu de proiecte, care vor fi organizate de Ambasada României la Chișinău, pe parcursul anului 2018, a anunțat ambasadorul Daniel Ioniță.

”Sunt sub povara impresiilor pentru că este un film emoționant, este un film care transmite foarte multe mesaje, foarte multe idei.  Inima noastră vibrează în continuare. Ne bucurăm că prin astfel de evenimente măcar o parte din noi reușim să ne cunoaștem și trecutul care trebuie cunoscut, trebuie asumat și pe baza lui să ne construim viitorul”, a spus ambasadorul Daniel Ioniță.

”O dată pe zi ne dădeau pâine neagră și pește sărat. Tot o dată pe zi ne dădeau și apă. Nu plângeam atâta de foame cât plângeam de sete. Pe unde treceam și dacă ploua, mama scotea mâna pe ferestruica cu gratii și atât cât picura în mâna, îmi uda gura” povestește Aurora Bujeniță, victimă a deportărilor în Siberia, unul din personajele din documentar.

Documentele folosite în documentar sunt din arhiva Agerpres, Arhivele Naționale ale României, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română. Directorul Agerpres Alexandru Giboi spune că după proiecția avută la București a apărut ideea ca filmul să fie prezentat ca lecție de istorie în școli.

”Ideea a apărut în urma premierei de la București, propusă atât de public cât și de unii dintre protagoniști și cred că este o idee bună pentru viitor. De ce nu? Este o altă manieră de a prezenta istoria, o modalitate jurnalistică mai atractivă poate pentru tineri decât textele clasice de istoria românilor” a menționat Alexandru Giboi.

În cadrul aceluiași eveniment, în incinta Cinematografului Odeon a fost vernisată expoziția de fotografie „România. Evoluție” și albumul cu același titlu, care cuprinde imagini de arhivă surprinse de reporterii AGERPRES de-a lungul deceniilor.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în R. Moldova,  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Agenția Națională de Presă AGERPRES și Agenția Informațională de Stat „MOLDPRES”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău