FOTO/VIDEO | Igor Dodon, decorat la Comrat cu o medalie pentru contribuția la referendumul separatist din 2014 în Găgăuzia

  • 03 Februarie 2019 10:07
FOTO/VIDEO | Igor Dodon, decorat la Comrat cu o medalie pentru contribuția la referendumul separatist din 2014 în Găgăuzia

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat o medalie instituită pentru a marca cinci ani de la data desfășurării unui referendum ilegal în Găgăuzia. Pretinsa distincție i-a fost înmânată sâmbătă, pe 2 februarie, la Comrat, unde administrația regională, condusă de bașkanul Irina Vlah, a sărbătorit aniversarea plebiscitului din 2014, când locuitorii autonomiei găgăuze au fost chemați să susțină o eventuală secesiune față de Republica Moldova.

Cunoscută ca persoană din anturajul lui Igor Dodon, cu sprijinul căruia a obținut funcția de bașkan (guvernator – n.red.) al regiunii autonome Găgăuzia, Irina Vlah a elogiat contribuția acestuia la organizarea referendumului ilegal din 2014.

„Vreau să ofer această medalie președintelui al cărui partid (PSRM – n.red.) a fost împreună cu noi pe 2 februarie 2014. Și, el în persoană, a participat la desfășurarea manifestațiilor și a susținut referendumurile noastre”, a declarat ea, în cadrul forumului „Găgăuzia – 2019: Dezvoltare prin unitate”, potrivit GagauzINFO.md

Dodon n-a ezitat să confirme că s-a implicat activ în acțiuni a căror scop declarat, la Comrat, era stăvilea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Eu, ca deputat și președinte de partid (PSRM – n.red.) am susținut pornirile voastre și mulți m-au criticat. Dar voi ați dat un exemplu și asta a fost o decizie corectă”, a declarat Dodon la Comrat, după care a revenit la Chișinău, pentru o altă aniversare pe care tot el a inițiat-o – „660 de ani de la întemeierea statului moldovenesc”.

La forumul de sâmbătă din Găgăuzia au participat reprezentanți ai ambasadelor Rusiei, Turciei, Kazahstanului, Ungariei, dar și SUA, potrivit GagauzINFO.md

Amintim că, în cadrul referendumului care s-a desfășurat pe 2 februarie 2014 în Găgăuzia, 98.9% dintre participanți au declarat că susțin independența regiunii, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, unindu-se cu România, iar 98,47% au răspuns că Republica Moldova ar trebui să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referendumul a fost calificat drept ilegal de către autoritățile Republicii Moldova, iar Procuratura Generală a dispus începerea urmării penale împotriva organizatorilor. Organele de anchetă nu au anunțat, însă, cum s-a terminat ancheta, iar inițiatorii, cum ar fi deputații din Adunarea Populară (legislativul regional de la Comrat – n.red.) care au inițiat procedura de convocare a plebiscitului, au rămas nepedepsiți, unii dintre ei continuând să ocupe funcții de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău