FOTO|VIDEO: Cât de bine te protejează masca? Un cercetător a făcut o demonstrație simplă, pe înțelesul tuturor

  • 30 Iunie 16:17
FOTO|VIDEO: Cât de bine te protejează masca? Un cercetător a făcut o demonstrație simplă, pe înțelesul tuturor

Cercetătorul Rich Davis și-a prezentat micul experiment pe Twitter. Acesta a folosit un mediu de cultură, demonstrând modul în care se răspândesc particulele atunci când porți mască, dar și atunci când nu îți acoperi nasul și gura.

„Ce face o mască? Blochează particulele respiratorii ce provin din cavitatea bucală sau gât”, explică Davis pe Twitter. În prima parte a demonstrației, acesta strănută, cântă, vorbește și tușește spre mediul de cultură, cu și fără mască. Bacteriile indică în mod vizibil unde au aterizat picăturile. Concluzia? Masca pare să fi blocat toate particulele, transmite mediafax.

Cercetătorul a precizat că în timpul experimentului prezența bacteriilor (nu a virusurilor, care sut mult diferite) e doar orientativă pentru simularea microbilor prezenți în particulele respiratorii umane.

Particulele care ar putea răspândi virusul SARS-CoV-2 sunt produse, de asemenea, prin acțiuni de tipul strănutului, spune Davis. Acestea rezistă mai mult în aer și pot ajunge mai departe, având dimensiuni mai mici.

FOTO: Cu sau fără mască. Bacterii răspândite printr-un singur strănut / cântat (timp de 1 minut) / vorbit (timp de 1 minut) / tuse (Sursa: Twitter @richdavisphd)

Apoi, acesta a demonstrat și rolul menținerii distanțării fizice. Davis a plasat 3 probe de culturi bacteriene la distanțe de aproximativ 0,5 metri, 1 metru și 1,5 metri. A tușit cu putere timp de 15 secunde, orientat cu fața spre recipientele respective. Cercetătorul a repetat procedeul cu și fără a purta masca de protecție. Potrivit rezultatelor sale, masca a blocat din nou aproape toate particulele respiratorii.

Sursa FOTO: Twitter @richdavisphd

Demonstrația, realizată pe înțelesul tuturor, a fost întâmpinată cu entuziasm pe Twitter. Unii au fost curioși cum a reușit să strănute „la comandă”. Davis a mărturisit că a apelat inițial la ajutorul piperului, dar a recurs în final la strănuturi false, „regizate”. De asemenea, a precizat că bacteriile diferă de virusuri și că a demonstrat utilitatea măștii într-un context obișnuit, nu într-unul legat de răspândirea COVID-19.

Rich este directorul laboratorului clinic de microbiologie din Centrul Medical Providence Sacred Heart din Spokane, Washington. Pe baza postărilor sale a fost realizat și un scurt filmuleț explicativ, de doar 34 de secunde:

Demonstrația a fost bine primită în mediul online, cu atât mai mult cu cât contextul actual al pandemiei de coronavirus a adus masca de protecție în viețile tuturor. Potrivit Universității Johns Hopkins, peste 10,3 milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus, iar cel puțin 505.510 au decedat, la nivel mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
2
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,5 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău