FOTO/VIDEO | Alegeri Ucraina: Zelenski nu a venit să-l combată pe Poroșenko la dezbaterile de pe Stadionul Olimpic din Kiev

  • 14 Aprilie 2019 19:53
FOTO/VIDEO | Alegeri Ucraina: Zelenski nu a venit să-l combată pe Poroșenko la dezbaterile de pe Stadionul Olimpic din Kiev

Președintele ucrainean în exercițiu, Petro Poroșenko, s-a exprimat duminică în fața miilor săi de simpatizanți în incinta unui stadion, unde îl invitase pentru o dezbatere pe rivalul său în cursa pentru alegerile prezidențiale, actorul Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

O scenă cu două pupitre purtând numele fiecăruia dintre cei doi candidați fusese instalată în perspectiva dezbaterii în centrul de presă al stadionului olimpic din Kiev, cel mai mare din această țară aflată la porțile UE.

Afară, mii de susținători ai președintelui îi scandau numele și îl chemau pe Zelenski să vină la dezbatere, dar degeaba.

Petro Poroșenko, 53 de ani, l-a acuzat pe adversarul său, de 41 de ani, un novice în politică, că vrea să evite întrebările dificile.

El a afirmat că va respecta "voința poporului ucrainean" în cazul victoriei lui Volodimir Zelenski în cursul celui de-al doilea tur de scrutin, programat duminica viitoare.

Zelenski, care interpretează rolul unui președinte într-un serial televizat, este creditat cu 61% din intențiile de vot, față de 24% în favoarea lui Poroșenko, potrivit unui sondaj publicat joi.

În cursul primului tur al alegerilor de la sfârșitul lunii martie, actorul câștigase peste 30% din sufragii, față de 16% cât acumulase președintele în exercițiu.

"Nu-mi place faptul că această campanie prezidențială seamănă cu un film mut", a ironizat duminică șeful statului ucrainean, alături de pupitrul gol al lui Zelenski.

"Trebuie să o spun: viitorul Ucrainei este în pericol!", a spus el la sfârșitul acestui discurs de o oră, urmat de o baie de mulțime.

În primul tur, campania căpătase un ton mai agresiv, candidații făcând schimb de insulte și provocări, într-o țară aflată în cea mai gravă criză de la declararea independenței sale în 1991.

Sosirea prooccidentalilor la putere în 2014 a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de un conflict cu separatiștii proruși în estul țării, soldat cu aproape 13.000 de morți.

În timp ce Poroșenko se prezintă drept un adversar al Rusiei lui Vladimir Putin, Zelenski, care și-a desfășurat campania în special prin rețelele de socializare, își bazează popularitatea pe criticile aduse ritmului lent al reformelor și ineficiența luptei anticorupție.

După ce au trecut fiecare prin teste de depistare a drogurilor și alcoolului în organism, cei doi candidați s-au ciondănit îndelung cu privire la organizarea unei dezbateri.

"Nu-ți fie teamă!", îi repetase Poroșenko adversarului său, în timp ce acesta s-a declarat pregătit pentru o dezbatere vineri, 19 aprilie, cu două zile înaintea scrutinului. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău