FOTO | Trei instituții de învățământ din Rep. Moldova, România și Ucraina cooperează în cadrul mai multor proiecte interstatale privind sistemul de educație și cercetare

  • 22 Noiembrie 09:18
FOTO | Trei instituții de învățământ din Rep. Moldova, România și Ucraina cooperează în cadrul mai multor proiecte interstatale privind sistemul de educație și cercetare

Trei instituții de învățământ din Rep. Moldova, România și Ucraina cooperează în cadrul mai multor proiecte interstatale privind sistemul de educație și cercetare. Acest lucru a devenit posibil după ce Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Rep. Moldova, Colegiul Tehnic din Rădăuți, România, și Colegiul Profesional al Universității Internaționale Deschise de Dezvoltarea Umană „Ucraina” din Storojeneț, regiunea Cernăuți, Ucraina, au semnat un memorandum prin care cele trei instituții s-au angajat să colaboreze atât pe plan de cercetare, cât și în implementarea proiectelor educative. Ieri, la Chișinău, a avut loc o primă acțiune comună, transmite Radio Chișinău.

Urmează a fi puse în practică mai multe proiecte ce țin de prezervarea culturii și limbii din comunitățile românești din Ucraina. Totodată, în cele trei țări se vor pregăti cereri comune pentru burse prin programe educaționale, organizarea cercetărilor științifice și practicii de producție, cooperarea instituțiilor în formarea cadrelor didactice înalt calificate și a specialiștilor în domeniile ce prezintă interes reciproc, urmate de schimb de experiență în activitățile de organizare a conferințelor științifico-practice, seminarii, ateliere de lucru, mese rotunde pentru domeniile de economie, matematică, consiliere și educație digitală.

FOTO | Trei instituții de învățământ din Rep. Moldova, România și Ucraina cooperează în cadrul mai multor proiecte interstatale privind sistemul de educație și cercetare

Potrivit directoarei Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Rep. Moldova, Aliona Șargo, primele conferințe vor fi organizate la Chișinău. Astfel, pentru marți, 22 noiembrie, este programată o conferință în limba română la care vor participa două instituții de învățământ din România (Rădăuți și Arad), delegația Ucrainei și toate instituțiile de profil economic din Rep. Moldova. În cadrul conferinței vor avea loc peste 80 de prezentări. Conferința este la a treia ediție, dar este pentru prima dată în așa format, a explicat într-un interviu pentru Radio Chișinău, Aliona Șargo:

„Facem un schimb, să fie o mobilitate academică între profesori, între elevi. Să facem schimb de activități culturale, didactice, științifice. Vom avea a treia ediție a Conferinței Internaționale a elevilor din Învățământul Profesional Tehnic. Conferința este în limba română pentru că delegația din Ucraina vorbește foarte bine limba română. Avem peste 80 de articole colectate. Sunt și elevi din România, pe lângă elevi din acest colegiu (n.r. Rădăuți), mai sunt și elevi din Arad, doar că nu sunt prezenți astăzi, și mai avem elevi din învățământul profesional tehnic din Rep. Moldova. Delegațiile noastre au fost la aceste instituții (n.r. în România și Ucraina) în momentul când am semnat memorandumul, dar startul activităților a fost dat de către instituția noastră.”, a spus Aliona Șargo.

Directoarea Colegiului Tehnic din Rădăuți, România, Moisuc Niculina Mihaela, a spus că instituția are o filieră tehnologică cu specialități economice și financiare, motiv pentru care tot ce ține de parteneriat se pliază pe profilul comun a celor trei instituții.

„Pe 19 mai, la Rădăuți a fost semnat Memorandumul transfrontalier, ce presupune implicarea comună în interes comun. Bineînțeles că sfera de activitate poate fi lărgită oricând, activitățile școlare și extrașcolare pot fi lărgite oricând, dar deocamdată ne limităm în a ne cunoaște foarte bine și de a vedea ce putem oferi, ce putem primi, și fiecare dintre noi să putem contribui la activitatea celuilalt, acolo unde simte că are nevoie și putem să oferim ceva bun.”, a spus Niculina Mihaela Moisuc .

FOTO | Trei instituții de învățământ din Rep. Moldova, România și Ucraina cooperează în cadrul mai multor proiecte interstatale privind sistemul de educație și cercetare


Ucraina continuă să investească în sistemul de învățământ în pofida războiului, a declarat directorul Colegiului Profesional al Universității Internaționale Deschise de Dezvoltarea Umană „Ucraina” din Storojeneț, regiunea Cernăuți, Ucraina, Gheorghe Pojoga.

„Copiii învață și online când este situația complicată când ne deranjează dușmanii. Când se dă alarma de război, avem beciurile aranjate cu apă, scaune, cu tot, și copiii intră în ele. Se întâmplă o dată, de două ori pe săptămână, în funcție de situație. Elevii au început să se obișnuiască cu aceste alarme, și nu reacționează negativ. Va fi un viitor frumos, bogat. Va fi totul bine. Bucovina este așa ca muntele Athos. Ne aflăm la poalele munților. Foarte multă lume se roagă la Bunul Dumnezeu să se termine toate aceste atrocități, și bunul Dumnezeu va avea grijă de noi, și ne va păzi de toate relele”, a precizat Gheorghe Pojoga.

FOTO | Trei instituții de învățământ din Rep. Moldova, România și Ucraina cooperează în cadrul mai multor proiecte interstatale privind sistemul de educație și cercetareConform documentului, Memorandumul este o prima dovadă istorică de colaborare interinstituțională la nivel de cercetare și educație dintre cele trei țări. Acesta a fost semnat pe 19 mai anul curent la Rădăuți, în România, și implementat pentru prima dată la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,74
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău