FOTO | România: Impresionantul ceremonial de sfințire a bucatelor cu ocazia Paștelui Catolic de la Miercurea Ciuc, în condiții de pandemie.

  • 04 Aprilie 2021 13:38
FOTO | România: Impresionantul ceremonial de sfințire a bucatelor cu ocazia Paștelui Catolic de la Miercurea Ciuc, în condiții de pandemie.

Impresionantul ceremonial de sfințire a bucatelor cu ocazia Paștelui Catolic s-a desfășurat duminică dimineață în condiții speciale, la Miercurea Ciuc, la eveniment participând un număr mare de persoane, care au respectat toate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, transmite AGERPRES.

Dacă în alți ani ceremonialul se desfășura doar pe platoul din fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, autoritățile au decis, în acest an, să extindă zona, pentru păstrarea distanței fizice.
 

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES



A fost blocată circulația pe două bulevarde din centrul orașului, iar oamenii, purtând coșuri în care se aflau bucate de Paști, s-au așezat în ordine într-o zonă în formă de cruce, pe o suprafață de circa 2 kilometri.

 

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES



Organizatorii au împărțit măști de protecție celor care nu aveau și s-au asigurat că se păstrează distanța fizică. De asemenea, pentru a reduce numărul de participanți, îndemnul a fost să participe la ritual doar un singur membru al familiei.

Organizatorii au anunțat, inițial, că se așteaptă participarea a două mii de persoane, dar numărul a fost de aproximativ 3.500.

Oamenii și-au exprimat bucuria și recunoștința că au putut lua parte, chiar și în aceste condiții, la un eveniment foarte important pentru oraș, în contextul în care anul trecut acest ritual a fost anulat, iar slujba de sfințire a fost transmisă online, din cauza pandemiei de COVID-19.

 

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES



"Este ceva extraordinar. Am așteptat acest moment și văd că se realizează. Îmi pare bine să văd oameni de ordine care întotdeauna ne-a ajutat la acest eveniment, iar acum își fac treaba cum trebuie. Așa că suntem foarte fericiți, aproape nu am cuvinte. Ne întâlnim foarte rar, nu prea ieșim din casă, iar acum ne-am întâlnit cu oameni pe care nu i-am văzut de un an de zile. Nu îmi doresc decât să se termine, sper ca în câteva luni să se termine", a spus un bărbat care participa la eveniment.

Un al locuitor al orașului a mărturisit că este o zi a bucuriei și "este un semn că mergem într-o direcție bună", în vreme ce o femeie a spus, cu lacrimi în ochi, că "Învierea înseamnă speranță, iar faptul că ne-am întâlnit astăzi, ne dă speranța că vom trece cu bine peste tot".

 

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES



Slujba de sfințire a bucatelor a fost oficială de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioșilor, împreună cu mai mulți preoți catolici, de la un altar improvizat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor.

După slujbă, preoții au mers printre oameni și au sfințit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.

 

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES



Litughia a fost transmisă și online, iar în zonele în care sunetul difuzoarelor amplasate în centrul orașului nu se mai auzea, oamenii au ascultat la telefonul mobil mesajele transmise preoți.

Preotul Darvas-Kozma József a mulțumit instituțiilor statului pentru implicare și pentru că au reacționat la dorința oamenilor și a precizat că este un moment plin de bucurie și liniște sufletească.

 

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES



"Acest moment e unul plin de bucurie, de eliberare spirituală că putem fi aici, împreună. Isus a spus: 'Unde doi sau trei oameni se aduna în numele meu, acolo sunt și Eu". Aici suntem mai multe mii. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să pună capăt acestei pandemii și ca traiul în această țară să se îmbunătățească.Vă dorim Sărbători Pascale binecuvântate tuturor", a spus preotul Darvas-Kozma József.

La finalul liturghiei, preoții le-au adresat credincioșilor tradiționalele urări de Paști, iar la final a fost intonat imnul Ungariei și cel secuiesc.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Bors Bela, și-a exprimat, la rândul său, recunoștința pentru că acest eveniment deosebit în viața comunității a putut fi organizat și a punctat faptul că este o perioadă în care cel mai important este să ne găsim liniștea sufletească.

 


"Paștele este cea mai mare sărbătoare creștină. Este o perioadă în care liniștea învinge zgomotele din viață. În această perioadă consider cel mai important lucru de a căuta și de a găsi liniștea sufletească. Învierea Domnului pentru mine înseamnă Viață, viață veșnică, ca un dar primit de la Mântuitorul nostru. Ceremonia de sfințire a bucatelor în dimineața Învierii este o tradiție încă din secolul a X- a, pe care consider ca pe "coroana sărbătorii de Paște". Sunt foarte recunoscător că în aceste condiții de pandemie, cu respectarea restricțiilor, am reușit să organizăm acest eveniment deosebit de important pentru toți creștinii orașului și nu numai. Oamenii a dat dovadă de disciplină și respect reciproc. Doresc pentru toată lumea ca Învierea Domnului să ne aducă binecuvântare! Mulțumim organizatorilor și instituțiilor care ne-au sprijinit!", a declarat viceprimarul Bors Bela.

La Miercurea Ciuc, tradiția sfințirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună comunitatea împreună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău