FOTO | Primul cosmonaut român, la Chișinău. „Istoria ne-a plimbat prin multe situații, plăcute sau neplăcute, sacrificând uneori din România Mare anumite părți”

  • 27 Septembrie 2018 19:37
FOTO | Primul cosmonaut român, la Chișinău. „Istoria ne-a plimbat prin multe situații, plăcute sau neplăcute, sacrificând uneori din România Mare anumite părți”

Primul și unicul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a susținut astăzi la Chișinău  conferința științifică „Demersuri românești in istoria aviației și astronauticii”. Iar mâine,  Dumitru Prunariu va susține o conferință la centrul TEKWILL al Universității Tehnice. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Academia de Științe a Moldovei, în contextul marcării Centenarului Unirii.

În 1981, tânărul de 29 de ani Dumitru Prunariu, a participat la lansarea cu succes a misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Zborul românului Dumitru Prunariu în spațiul cosmic, în 1981, a însemnat pentru istoria aviației românești o realizare de neuitat. În prezent, România este parte a marilor programe spațiale și de cercetare ale Europei și a organismelor cosmice internaționale.  

„Astăzi, Agenția Spațială Română este membru plin al Agenției Spațiale Europene, este parte a marilor programe de cercetare și aplicații ale Europei. Este recunoscută în dezvoltarea Stației cosmice internaționale și acceptată ca partener industrial în fabricarea noilor rachete cosmice europene Ariane 6 și Vega C”, a afirmat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român Dumitru Prunariu a subliniat că din cosmos nu se văd granițele și și-a exprimat speranța că Republica Moldova nu va avea hotare cu Uniunea Europeană. El a apreciat viziunea și determinarea predecesorii noștri pentru unificarea poporului român.

„Istoria ne-a plimbat prin multe situații, plăcute sau neplăcute, sacrificând uneori din România Mare anumite părți. Trebuie, pe de o parte, să înțelegem niște adevăruri istorice, pe unele le putem schimba, pe altele nu, dar pe lângă aceasta putem avea niște colaborări frățești ca și când granițele ar fi ceva ce nu există. Din punctul meu de vedere, activitatea științifică unește oameni, omogenizează opinii, păreri și interese. Desigur, ne-am dori să fie o comuniune fără granițe fizice, fără limitări la granițe, așa cum se întâmplă în Uniunea Europeană, de exemplu”, a subliniat cosmonautul român.

O expoziție de  imagini, texte, ilustrații cu referire directă la evenimentele cruciale din viața și activitatea cosmonautului, aviatorului, inginerului și diplomatului român, Dumitru Prunariu a fost vernisată în holul Academiei de Științe. Expoziția face parte din proiectul editorial „Cosmopoesis” a editurii  Paideia.

Dumitru Prunariu a fost decorat cu medalia Nicolae Milescu-Spătaru al Academiei de Științe a Moldovei. Un interviu cu primul și unicul cosmonaut român va putea fi acultat la Radio Chișinău duminică, la ora 19:30.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău