FOTO | Peste 700 de persoane au urcat la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, pentru a sărbători Centenarul Unirii

  • 16 Septembrie 2018 09:30
FOTO | Peste 700 de persoane au urcat la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, pentru a sărbători Centenarul Unirii

Aproximativ 700 de persoane, militari sau civili, au participat, sîmbătă, la ceremonia de la Crucea de pe Caraiman, organizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Ceremonia a fost organizată la altitudinea de 2.291 de metri, relatează MEDIAFAX.

Printre cei prezenți s-a numărat principesa Margareta, custodele Coroanei, care a ajuns cu întârziere la ceremonie și a fost vizibil afectată de coborârea pe o porțiune de câteva sute de metri, pe munte, pe care a fost nevoită să o parcurgă.

Și ministrul Apărării, Mihai Fifor, a fost prezent la ceremonii, el declarând: “Cred că aici ne putem reculege și ne putem gândi la toți cei care au căzut sub drapel de-a lungul vremurilor, slujindu-și patria. Fie că s-a întâmplat lucrul acesta în Primul Război Mondial, fie că s-a întâmplat în cel de-al Doilea Război Mondial. Eu nu pot decât să mă gândesc cu profund respect și la cei care au căzut sub drapel în teatrele de operații acolo unde Armata României își desfășoară misiunile. (...) Prin urmare, o zi cu o semnificație deosebită, este o zi pe care fiecare român ar trebui să o aibă în suflet. Este anul Centenar. Am încercat să cinstim cum se cuvine memoria celor căzuți”, a declarat Mihai Fifor.

În opinia acestuia, Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman este “un monument care face, zic eu, cât o țară întreagă. Aici cred că fiecare român trebuie să meargă măcar o dată în viață, în pelerinaj”.

După ceremonia de depuneri de coroane, naistul Nicolae Voiculeț a depus “o coroană de sunete”.

“Pentru eroii și martirii României am să depun o coroană de sunete”, a spus Voiculeț înainte de a începe să cânte la nai.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea soldaților.

Realizată dintr-o structură metalică confecționată din oțelul fabricat de vestitele Uzine și Domenii Reșița, crucea a fost inaugurată și sfințită pe 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Are înălțimea totală de 39,3 metri și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri, fiind amplasată la o altitudine de 2.291 de metri, ceea ce a făcut ca monumentul, devenit simbol national, să atragă mii de vizitatori, din țară sau din străinătate.

„Crucea comemorativă a eroilor români din primul război mondial a fost desemnată în Cartea Recordurilor Guiness (2013) ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan”, arăta recent Ministerul Apărării Naționale (MApN), care, la începutul anului 2016 a preluat în administrare Crucea de pe Caraiman.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,47
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău