FOTO | O casă bătrânească, ridicată acum 100 de ani și reconstruită din temelie a devenit pensiune pentru turiști, la sudul R.Moldova

  • 19 Octombrie 2019 15:17
FOTO | O casă bătrânească, ridicată acum 100 de ani și reconstruită din temelie a devenit pensiune pentru turiști, la sudul R.Moldova

Sudul țării și-a extins oferta turistică pentru vizitatori cu un loc pitoresc, situat în lunca râului Nistru.

Sudul țării și-a extins oferta turistică pentru vizitatori cu un loc pitoresc, situat în lunca râului Nistru. Proaspăt renovată, pensiunea „Casa Veche” a fost inaugurată în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă și este gata să primească turiști. 

Unitatea de cazare este o casă bătrânească, ridicată acum 100 de ani și reconstruită din temelie. „Casa Veche” și-a îmbunătățit condițiile de cazare, și-a extins spațiile destinate vizitatorilor, aliniindu-se astfel celor mai înalte standarde internaționale din industria ospitalității. Pensiunea are 6 camere care pot găzdui 20 persoane și 2 terase acoperite cu o capacitate de 60 de persoane, fiind prietenoasă familiilor cu copiii. Farmecul noii unități de cazare este completat de un beci din piatră și o grădină. 

Pensiunea „Casa Veche” a fost renovată cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care derulează un program complex de susținere a turismului local și de încurajare a dezvoltării de afaceri in mediul rural. 

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în R.Moldova: „Prin proiectele sale, USAID Moldova stimulează deschiderea pensiunilor în sate, care, la rândul lor, atrag turiști și favorizează creșterea numărului de oportunități de angajare, ca alternativă pentru fenomenul migrației.” 

Investițiile partenerilor de dezvoltare depășesc suma de 500.000 lei, bani care au acoperit cheltuielile pentru servicii de design, consultanță, branding și logistică. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în R.Moldova: „Pe parcursul mandatului meu în Republica Moldova, m-am îndrăgostit de cultura acestui popor, de ospitalitatea, dar și de tradițiile lui, păstrate, preponderent, în zonele rurale ale țării. Sunt semne distincte ale unei țări, extrem de atractive pentru turiștii moderni care sunt în căutare de noi experiențe.Tocmai din aceste motive Guvernul Suediei susține dezvoltarea pensiunilor rurale, care pot atrage un număr mai mare de turiști în satele Moldovei.” 

Totodată, pentru diversificarea ofertei turistice în regiunea Ștefan Vodă, Proiectul de Competitivitate a dezvoltat servicii de aventură ușoară, precum ateliere de gătit, rute de biking, plimbări cu barca sau căruța, dotând pensiunile și vinăriile din zonă cu echipament necesar.

Gary Davies, vicedirector al misiunii, Ambasada Marii Britanii în Moldova: „Promovarea unui stil de viață sănătos este un obiectiv esențial pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turismului. La nivel mondial, turismul de experiență și de aventură ușoară – activitățile de ciclism, drumețiile dar și master-class-urile de gătit bucate locale ținute de gospodinele din sat – reprezintă un curent important, cu o evoluție rapidă. Ambasada Marii Britanii din Moldova susține pensiunile din mediul rural cu o astfel de ofertă turistică, care totodată stimulează creșterea economică.” 

Noua unitate de cazare aparține familiei Aramă, care a revenit în țară după ce a locuit peste hotare timp de mai bine de un deceniu. Inspirați de istoriile frumoase ale pensiunilor rurale deschise cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, dar și ale micilor vinării de familie, actualii proprietari au decis să cumpere și să renoveze o casă bătrânească din satul Palanca. Pe lângă gama largă de servicii turistice oferite, pensiunea a generat 6 locuri de muncă pentru femeile din sat. 

Alături de vinăria „Et Cetera”, „Casa Veche” face parte acum din hub-ul turistic din sudul țării, ambele destinații fiind incluse pe ruta turistică vitivinicolă Ștefan Vodă. 

Începând cu anul 2015, 11 pensiuni rurale au fost renovate cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra creșterii numărului de vizitatori străini. Până la sfârșitul anului 2021, alte 22 de unități de cazare vor fi inaugurate, consolidând astfel sustenabilitatea turismului din Moldova. În prezent, 60% din cele 33 de pensiuni rurale deschise cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova sunt afaceri gestionate de femei, care oferă locuri de muncă pentru oamenii din zonele rurale, afectate grav de fenomenul migrației. În 2018, 160.000 de turiști au vizitat Moldova, în creștere cu 20% comparativ cu anul 2017.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău