FOTO | Noii miniștri din Guvernul Filip au depus jurământul în fața interimarului Andrian Candu

  • 10 Ianuarie 2018 14:44
0%
00:00:00
00:00:00

Noii miniștri desemnați de alianța de guvernare au depus miercuri, 10 ianuarie, jurământul de învestire în cadrul unei ceremonii la care șeful Legislativului, Andrian Candu, a exercitat interimatul funcției de președinte al țării, conform unei decizii a Curții Constituționale. Președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție după refuzul deliberat de a numi noii membri ai Guvernului la propunerea repetată a premierului.  

Cei șapte noi membri ai Guvernului: doi vicepremieri și cinci miniștri, numiți în urma remanierilor guvernamentale, au depus jurământul de învestire. Decretele de numire au fost semnate de șeful Legislativului Andrian Candu, care a exercitat interimatul funcției de șef al statului, conform deciziei Curții Constituționale care a stabilit că președintele Igor Dodon a încălcat Constituția, refuzând să numească miniștrii la propunerea repetată a premierului.

Printre noii miniștri ai cabinetului Filip se numără și doi foști premieri. Iurie Leancă va fi vicepremier pentru integrarea europeană, iar Chiril Gaburici va conduce Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, va reveni în fruntea Ministerului Justiției.

În cadrul ceremoniei de învestire, președintele interimar, Andrian Candu a declarat că fiecare dintre noii miniștri ar avea nivelul de pregătire, experiență și profesionalism necesar.

„Printr-o nouă componență a Guvernului cu siguranță lucrurile începute bine vor fi duse până la capăt, iar altele neîncepute să  fi începute în acest an (...) Sunt sigur că prin eficiență, profesionalism și devotament față de țară și cetățenii ei veți reuși.”

Premierul Pavel Filip a declarat că numirea noilor miniștri face parte din reforma administrației publice, iar membrii Guvernului ar fi tehnocrați. 

„Aveți experiența și practica necesară pentru a face față lucrurilor. Această nouă formulă guvernamentală este una care se încadrează perfect în dimensiunea tehnocrată.”

Într-o declarație de presă, Partidul Socialiștilor, condus în trecut de Igor Dodon, a criticat guvernarea acuzând-o de tentativă de a captura puterea absolută în R. Moldova. Mai mult socialiștii și-au chemat susținătorii la Chișinău, pentru a-l sprijini pe șeful statului în campania de instituire a regimului prezidențial. Pe de altă parte, Igor Dodon a atenționat asupra riscului destabilizării sociale care ar putea pune sub semnul întrebării rezultatele alegerilor parlamentare. Într-un mesaj pe contul său de Facebook, Igor Dodon, a scris că miniștrii învestiți „sunt lipsiți de legitimitatea cuvenită”.

Amintim că Igor Dodon a mai fost suspendat din funcție, după ce a refuzat numirea ministrului Apărării precum și promulgarea așa-zisei legi anti-propagandă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău