FOTO | Mulți basarabeni vin să viziteze Muzeul Satului Bucovinean, aflat în apropiere de Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare, de la Suceava (AUDIO)

  • 17 Iulie 2021 13:07
0%
00:00:00
00:00:00

Un punct de atracție pentru români, inclusiv cei din Basarabia, este Muzeul Satului Bucovinean, din Suceava. Aflat în apropierea Cetății de scaun a lui Ștefan cel Mare, muzeul propune mai mult de 30 de clădiri istorice, care păstrează stilul bucovinean și ne face cunoscut modul de viață, obiectele, tradițiile  strămoșilor noștri.

Muzeul este un proiect în dezvoltare - pe viitor va fi lărgit până la 6 hectare și prezintă cele mai importante instituții ale satului bucovinean - biserică, școală, primărie, anexe gospodărești și ateliere, a comunicat într-un interviu pentru Radio Chișinău muzeograful Iustina Humă, de la Muzeul Satului Bucovinean:

"Muzeul nostru este un proiect în desfășurare. În momentul când va fi gata, el va arăta ca un sat adevărat, cu principalele sale instituții - cu biserică, cu școală, cu primărie, case de locuit, anexe gospodărești, instalații tehnice populare și ateliere meșteșugărești. Din toate acestea sunt deja reconstruite câte 2-3, pentru a exemplifica fiecare tip de construcție din satul tradițional bucovinean. În interior sunt amenajate cu obiecte ce au aparținut casei, sau satului, de unde au fost aduse fiecare din aceste căsuțe. Pentru că, trebuie să subliniem acest lucru, toate aceste construcții sunt case adevărate în care au locuit oameni, fiind demontate din satele Bucovinei, ele sunt aduse și reconstruite pe acest loc, exact așa cum le-am găsit", menționează muzeograful Iustina Humă.

Construcția muzeului s-a început prin anii 1970, când în urma unei cercetări de amploare în satele Bucovinei au fost identificate multe obiective de valoare. Majoritatea construcțiilor au fost aduse și reasamblate pe teritoriul muzeului prin anii 1975-76. Mai târziu, în anii 90, a continuat asamblarea obiectelor care se aflau în depozite. Tot în acea perioadă au fost descoperite noi obiective de valoare. În prezent se construiește în ritm accelerat, valorificându-se multe din obiectivele ce se află în depozite. În prezent, muzeul se situează pe o suprafață de 1,7 hectare și urmează să se extindă pe 6 hectare, spune Iustina Humă.

Muzeul beneficiază de o vecinătate frumoasă a Cetății de Scaun a lui Ștefan cel Mare și a unei statui ecvestre de mari proporții a marelui domnitor, locuri vizitate cu deosebite emoții de toți românii dornici să-și cunoască istoria. Vizitând Muzeul, aceștia cunosc mai bine și cultura, tradițiile neamului: "Beneficiem de această vecinătate frumoasă și prin faptul că avem mai mulți vizitatori, dornici să-și cunoască istoria neamului. Ei pleacă având gânduri bune, pentru că-și aduc aminte de bunici, de școala satului, în care învățau în băncile de lemn, de riturile de trecere, pentru că aici sunt exemplificate cele mai importante rituri de trecere și de integrare din viața țăranului - naștere, nuntă și înmormântare. Sunt niște expoziții extraordinare, la care vedem cum participa toată comunitatea la viața satului. Astfel vizitatorii se simt și ei mai bine, niște membri ai comunității, parte din acest neam", a mai menționat muzeograful Iustina Humă.

Printre piesele de rezistență ale Muzeului se numără Biserica Satului din Vama ce datează din anul 1783, ce a fost sfințită și activează, Casa de locuit din Roșu, Oloinița din Volovăț, ș.a.

Ascultați interviul realizat de Alina Rusu în fișierul audio, atașat materialului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău