FOTO | Lucrările pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău avansează

  • 06 August 13:58
FOTO | Lucrările pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău avansează

Lucrările pentru construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești-Chișinău, care va interconecta sistemul energetic al Rep. Moldova cu cel al României, avansează, potrivit unui comunicat al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), structură responsabilă de realizarea proiectului, transmite Radio Chișinău.

Astfel, 20% din numărul total din fundațiile necesare pentru pilonii liniei sunt în lucru, 80 dintre care au fost deja finalizate.

Lucrările au acoperit, până la acest moment, circa 30 de kilometri din lungimea totală de 157 de kilometri a liniei.

Totodată, peste 70% dintre persoanele afectate de exproprierea terenurilor au primit deja despăgubirile, după ce aproape 900 de terenuri ale raioanelor Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi) urmau a fi transferate în proprietatea statului.

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, a fost agreat un plan exact de lucru, astfel încât lucrările să fie realizate în termenii stabiliți.

„Avem deja peste 100 de fundații aflate în lucru, dintre care mai mult de 80 la sută sunt finalizate. Cu contractorul am agreat un plan de lucru, care ne dă semne de optimism că acest proiect va fi realizat în termenii stabiliți. Fiind direct responsabili de procedura de expropriere, echipa UCIPE depune eforturi enorme pentru a ajunge la fiecare dintre persoanele afectate temporar sau permanent pentru a explica care sunt procedurile în ceea ce privește exproprierea, cum se fac evaluările în ceea ce privește compensațiile, cât și a explica care sunt beneficiile, atât pentru ei, cât și pentru țară, în general”, a comunicat Ruslan Surugiu. 

Linia electrică va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MWtt putere, ceea ce ar putea satisface necesitatea a 50% din consumul de energie al Rep. Moldova

Amintim că, lucrările liniei electrice Vulcănești-Chișinău au început în primăvara anului trecut. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru a doua jumătate a anului 2025.

Valoarea totală a proiectului, finanțat de Banca Mondială, este de 61 de milioane de euro.

FOTO | Lucrările pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău avansează

FOTO | Lucrările pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău avansează

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău