FOTO | La un an de la invazia Rusiei, o ceremonie de comemorare a victimelor acestui război, a fost organizată în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău

  • 24 Februarie 2023 12:02
FOTO | La un an de la invazia Rusiei, o ceremonie de comemorare a victimelor acestui război, a fost organizată în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău

Acum un an, la 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declanșat așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina, în care au decedat mii de oameni, iar alții au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a fugi din calea războiului. La un an de la invazia Rusiei, o ceremonie de comemorare a victimelor acestui război, a fost organizată în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău, scrie Radio Chișinău.

Din 24 februarie anul trecut, Ambasada Ucrainei din Chișinău s-a transformat într-un perete improvizat de durere, lacrimi și memorie. Zeci de mii de civili inocenți au devenit și sunt până în prezent victimele agresiunii ruse, printre ei fiind 861 de copii, iar 924 de copii sunt răniți. Suflete care au plecat din lumea noastră pentru totdeauna, a declarat în cadrul evenimentului ambasadorul Ucrainei în Rep. Moldova, Marko Șevchenko.

În discursul său ambasadorul a mulțumit autorităților și populației Rep. Moldova pentru ajutorul oferit în adăpostirea a mai mult de 85 de mii de ucraineni care au găsit un loc sigur în Rep. Moldova:       

Întreaga lume civilizată înțelege astăzi că scopul real al lui Putin este de a nimici complet Ucraina, expansiunea sa teritorială și a prezenta în fața poporului său imaginea iluzorie de armată puternică a Rusiei. Putin însă a calculat greșit. Astăzi, ucrainenii sunt uniți ca niciodată de o singură dorință - de a da afară inamicul de pe pământurile noastre pentru totdeauna”, a afirmat Marko Șevchenko.

Rep. Moldova își dorește ca pacea să revină pe teritoriul Ucrainei și vom face tot posibilul ca să ajutăm țara vecină, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului de Externe Vladimir Cuc:

„Suntem aici ca să comemorăm miile de persoane care și-au pierdut viața, care au fost rănite și care trebuie să-și caute refugiul în afara teritoriului Ucrainei. Rep. Moldova ajută Ucraina cu tot ce poate, pe plan diplomatic, economic și pe plan umanitar. Cei care au comis crimele de război trebuie să poarte o responsabilitate”, a declarant Vladimir Cuc.

24 februarie este ziua comemorării, dar și ziua speranței și a rezistenței, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks:       

Aceasta este o zi în care ne amintim de oamenii nevinovați, de civili care au fost torturați, violați, uciși și îngropați în mormintele anonime. UE și statele sale membre au tot posibilul pentru a sprijini Ucraina, poporul, economia și cel mai important, forțele armate. Noi nu vom pierde, noi vom continua să sprijinim Ucraina până la victorie”, a menționat Janis Mazeiks.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon a condamnat războiul de agresiune rus și a spus că președintele Vladimir Putin a subestimat atât Ucraina, cât și hotărârea SUA și a partenerilor săi de a fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie:

Putin se aștepta la o victorie rapidă, dar a subestimat hotărârea și capacitatea poporului Ucrainei de a-și apăra țara, democrația și libertatea lor. Sunt aici pentru a confirma mesajul că Statele Unite sunt angajate față de Ucraina și noi suntem angajați față de Republica Moldova. Suntem pentru o pace justă și durabilă care recunoaște și respectă suveranitatea Ucrainei integritatea teritorială și independența”, a precizat Kent D. Logsdon.

Acțiunile Kremlinului au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău