FOTO | În R.Moldova a fost inaugurat primul laborator pentru efectuarea testelor ADN

  • 13 Iunie 2018 15:13
FOTO | În R.Moldova a fost inaugurat primul laborator pentru efectuarea testelor ADN

În Republica Moldova se vor putea efectua investigații molecular-genetice (ADN) care va permite aflarea paternității, identificarea suspecților, descoperirea crimelor sau delictelor, identificarea victimelor catastrofelor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, astăzi, a fost inaugurat Laboratorul de expertiză genetică medico-legală în cadrul Centrului de Medicină Legală, fiind primul din R. Moldova. 

Reprezentanții Ministerului Sănății, investigațiile ADN, care vor fi efectuate în acest laborator, vor prezenta o probă obiectivă, având un grad de certitudine de până la 99,99%. Expertiza ADN va putea fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală, cu condiția respectării acordului la cerecetarea genetică.

 

„Odată cu inaugurarea acestui laborator și implementarea noii metode de cercetare în țara noastră, va aduce o contribuție semnificativă la asigurarea actului de justiție în infracțiunile împotriva vieții, sănătății și demnității omului”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Testele ADN erau efectuate de către alte laboratoare din R. Moldova care nu aveau statut de laborator de expertiză judiciară și nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept întâmpinau dificultăți în investigarea infracțiunilor și erau nevoiți să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotarele țării.

Suma investițiilor pentru realizarea laboratorului, dotarea cu echipament, utilaje, mobilier, tehnică și logistică este în sumă de circa 9,3 milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău