FOTO | Grădiniţa din Tocuz, redeschisă după 22 de ani, cu ajutorul financiar al României

  • 22 Decembrie 2016 07:52
0%

Grădinița din satul Tocuz, raionul Căușeni, și-a redeschis ușile, după ce timp de mai bine de două decenii copiii din sat nu i-au călcat pragul, pentru că clădirea instituției avea nevoie de lucrări de reparație.

Grădinița a fost renovată din bani oferiți de Guvernul României, iar miercuri, 21 decembrie, a avut loc inaugurarea. La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. 

***

- Cum este grădinița?
- Frumoasă! Are multe jucării.

-Îmi place să ne jucăm, să mâncăm, să dormim, să învățăm, să citim.
-Ce ți-a plăcut cel mai mult?
-Bradul.
-Cu cine l-ați împodobit?
- Cu domnul ambasador.

Peste 260 de copii din satul Tocuz au acum posibilitatea să meargă la o grădiniță renovată, dotată cu mobilier și utilaje moderne. Grădinița a fost redeschisă grație suportului financiar al Guvernului României, care a alocat 3,5 milioane de lei. Cu acești bani au fost reparate interiorul și exteriorul clădirii, s-a cumpărat mobilier pentru sălile pentru copiii, dar și pentru bucătăria și spălătoria grădiniței. Grădinița, pustie altădată, este acum plină de copii, spune directorul interimar al instituției, Marina Paralungă.

„Grădinița este dotată pentru 12 grupe, chiar toată grădinița noi am ocupat-o, nu mai avem locuri. Nu aveam la bucătărie niciun aragaz, nici mașini de spălat”, a mărturisit Marina Paralungă.

La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Contribuția și amprenta pe care România și-a lăsat-o la nivelul întregii Republici Moldova, în special, prin acțiunea eficientă în domeniul educației este una importantă și sper să fie apreciată corespunzător de toți, pentru că eforturile noastre nu sunt destinate unor partide politice, unor cetățeni de o anumită etnie”, a constatat Daniel Ioniță.

Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale, organizația care implementează proiectul de renovare a grădinițelor, Mircea Eșanu.

„Această grădiniță este unul dintre acele exemple pozitive care scot în evidență străduințele noastre de a gestiona cât se poate de corect, transparent, dar și eficient banii acordați de contribuabilul român. În această instituție, copiii beneficiază de condiții bune, adecvate pentru o dezvoltare normală”, a precizat Mircea Eșanu.

Alături de copii și educatori, de renovare s-au bucurat și bucătarii grădiniței. Cei care pregătesc zi de zi bucate pentru copii spun că le este mai ușor să muncească cu utilaje moderne.

„Utilajul este foarte bun, e performant, gătim foarte bine, ne este comod să lucrăm, gătim foarte repede. Aragazul, cele două cazane unde pregătim felul întâi și ceaiurile pentru copii.”

Împreună cu ambasadorul, copiii de la grădinița din satul Tocuz au împodobit pomul de Crăciun. Preșcolarii au cântat colinde și au recitat poezii.

„Țara mea, aici inima îmi cântă, eu aici mă simt în rai
Țara noastră lângă stele, țara noastră-busuioc, țara visurilor mele, eu aicea am noroc”.

Până în prezent, 832 de grădinițe au fost renovate cu suportul financiar al Guvernului României, iar în perioada următoare vor fi renovate altele peste 80.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
15,2 °C
cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1 m/s
Wed
19 °C
Thu
21 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C

Curs oficial BNM 24 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5934 -0.1005
USD 17.5245 -0.0273
RON 4.1507 -0.0193
UAH 0.6835 -0.0012
RUB 0.2773 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău