FOTO | Grădinița din satul Zamcioji, raionul Strășeni, a fost renovată cu sprijinul României

  • 02 Noiembrie 2017 17:50
FOTO | Grădinița din satul Zamcioji, raionul Strășeni, a fost renovată cu sprijinul României

O nouă grădiniță renovată din banii oferiți de Guvernul României a fost inaugurată joi, 02 noiembrie, în satul Zamcioji din raionul Strășeni. La instituția preșcolară au fost făcute lucrări în valoare de peste 1,3 milioane de lei moldovenești, dintre care peste un milion a fost oferit de Guvernul României. 

Cei aproape 70 de copii de vârstă preșcolară din satul Zamcioji, comuna Rădeni, din raionul Strășeni, își petrec acum timpul într-o grădiniță renovată din bani oferiți de statul român. Lucrările de reparație au costat 1,3 milioane de lei moldovenești, dintre care 1,1 milioane de lei au fost oferiți de Guvernul României. Părinții sunt mulțumiți că acum copiii lor vin la o grădiniță modernă.

„Înainte nu era așa frumos făcut, pereții erau fisurați. Cu ajutorul Ambasadei României s-au făcut lucruri bune. Copii au unde se juca.”

La grădinița din Zamcioji, care există din 1965, a fost schimbat acoperișul, a fost renovată fațada clădirii și a fost montat gardul. De asemenea, pentru copii a fost amenajat și un teren de joacă. Înainte de reparație, pereții grădiniței era fisurați, povestește directoarea instituției, Parascovia Răbdău.

„Înainte aveam acoperiș din ardezie care este dăunător pentru copii. Curgea acoperișul. Și pereții erau deteriorați, se măcinau, și noi făceam reparație în fiecare an. Acum uitați-vă cât sunt de calitativi pereții.”

Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale, organizația care implementează proiectul de renovare a grădinițelor, Mircea Eșanu.

„Este una dintre cele peste 900 de grădinițe renovate din banii oferiți de Guvernul României. În această  grădiniță a fost realizată o investiție de peste 1, 3 milioane de lei, bani care folosiți pentru renovarea acoperișului, fațadei, amenajarea teritoriului, inclusiv a terenului de joacă.”

Grădinița din Zamcioji a fost inaugurată și în prezența unei delegații din Parlamentul României. Parlamentarii români au plantat, alături de reprezentanții autorităților locale, mai mulți copaci pe teritoriul grădiniței. La eveniment a participat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„La această inaugurare a participat o delegație bipartizană: membri ai coaliției de guvernare, dar și membri ai opoziției. Asta semnifică multe. Cred că principalul mesaj care s-a vrut transmis a fost cel al faptului că indiferent de coloratura politică a Guvernele de la București sprijinul constant pentru Republica Moldova rămâne. Aceste proiecte sunt în folosul oamenilor, acești copii reprezintă viitorul țării; copiii fiind mulțumiți, bucuria lor se transmite și în rândul familiilor.”

Autoritățile de la Chișinău recunosc faptul că fără suportul financiar al României, ar fi fost dificil să fie reparate grădinițele din Republica Moldova. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bâtca.

„Fără ajutorul României clar că este greu, cu bugetele care sunt în fiecare localitate. Pentru că localitățile sunt cele care întrețin grădinițele la nivel local, bugetele lor nu acoperă necesitățile.”

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, statul român a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădinițe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău