FOTO | Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu” - 100 de ani de la nașterea poetului

  • 29 Mai 2018 10:43
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău se desfășoară Festivalul „George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu”, eveniment cultural organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea scriitorului. În cadrul evenimentului oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului au susținut o serie de comunicări științifice despre personalitatea lui George Meniuc. 

George Meniuc, un nume emblematic în spațiul literar basarabean, numele său indentificându-se cu spiritul avangardei și al poeziei noi, a unei poezii elitiste, filosofice, potrivit lui Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor.

În cadrul Festivalului va fi lansat și volumul „Pe rug fiecare devine liber” o antologie îngrijită de criticul și istoricul literar Eugen Lungu, cu versuri semnate de George Meniuc.

„Are acea fibră livrescă, simboluri literare, mitologice care consună cu spiritul poeziei actuale, cu ceea ce se întâmplă astăzi în poezie, în literatură, pe ambele maluri ale Prutului și nu numai. Poezia lui rezistă și nu este vetustă. Ea trece cu succes, și la acest început secol 21, proba relecturii”, potrivit lui Arcadie Suceveanu.

Un om de o formație cărturărească, venit parcă dintr-o altă lume, remarcându-se și prin culegerea de folclor și creație populară pe care a realizat-o. Printre scriitorii care veneau din interbelic era o figură aparte, fiind un om al literaturii, a făcut literatură, filosofie, teoria artei, potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă, care a amintit episoade importante din perioada activității lui George Meniuc în calitate de redactor-șef al revistei „Nistru”.

„El a avut curajul să schimbe denumirea revistei. Până în 1956, până la el, revista se numea ”Octombrie”.  El a dat un nou profil revistei. A devenit o revistă general românească. Se ocupa nu doar de scriitorii permiși, admiși, cei născuți pe teritoriul Moldovei. Prima dată s-a scris la noi despre Vlahuță, despre alți poeți și scriitori.”

Prezent la eveniment cu  comunicarea ”Livrescul în poezia lui George Meniuc”, criticul și istoricul literar nemțean, Constantin Dram, s-a referit la perioadele culturale prin care a trecut poetul, inclusiv cea de silnicie culturală în care a fost nevoit să facă ”pact cu diavolul” în perioada sovietică.

„S-a format în glorioasa perioadă interbelică, într-un București la care a frecventat cursurile de filosofie și literatură având mari profesori ai timpului, într-un context specific românesc în acele vremuri care însemna marea poezie a lui Barbu, Blaga, Arghezi, Vinea, Maniu. Soarta, istoria a făcut ca George Meniuc să treacă printr-un adevărat purgatoriul. Ultimul volum intitulat ”Pe rug fiecare devine liber ” e legat de acest purgatoriu prin care a trecut poetul, omul, supus vremurilor.Vremurile acelea au însemnat o silnicie culturală, pe care el a parcurs-o. Chiar dacă el a acceptat pactul cu diavolul, la un moment dat, a trecut prin funcții administrative, a fost înregimentat în ceea ce însemna ideologia sovietică, specifică acelor vremuri, a continuat să scrie. Versurile sale din cea de a treia perioadă de activitate, ultima perioadă a vieții, în care a reușit să îmbine livrescul cu folclorul, a făcut ca opera sa să fie interesantă și astăzi și să poată fi, în mare parte, recuperată.”

Născut la Chișinău, la 20 mai 1918 și decedat la 8 februarie 1987, George Meniuc a fost eseist, poet, prozator, publicist și traducător. Absolvent al Universității din București, i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu, Petre P. Negulescu, Dimitrie Gusti și Mircea Florian. 

A debutat la București în anul 1939, cu placheta de versuri Interior cosmic, urmată în 1940 de volumul de eseuri Imaginea în artă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău