FOTO | Exercițiul “Scutul Păcii 2019”, la centrul militar de la Bulboaca

  • 21 Iunie 2019 10:46
FOTO | Exercițiul “Scutul Păcii 2019”, la centrul militar de la Bulboaca

Exercițiul “Scutul Păcii 2019” s-a desfășurat, în perioada 16 – 20 iunie  2019, la Centrul  Militar de Instruire al Armatei Naționale de la Bulboaca.

Potrivit comandantului exercițiului, colonel Ruslan Cojocaru, la antrenamente au participat peste 400 de militari ai Armatei Naționale din brigăzile „Moldova”, „Ștefan cel Mare”, „Dacia”, Batalionul 22 de menținere a păcii și un pluton format din 30 de militari ai Armatei României.

Comandantul a precizat că exercițiul este executat pe baza unui scenariu, care cuprinde  tactici, tehnici și proceduri caracteristice teatrelor de operații actuale, și are drept scop îndeplinirea obiectivelor de instrucție specifice misiunilor de stabilitate și sprijin pentru menținerea păcii.

Prezentat, ieri, la Ziua Vizitatorilor Distinși, eveniment care a avut loc în cadrul exercițiului, ministrul Apărării, Pavel Voicu, a menționat că „Scutul Păcii” nu este doar un exercițiu de instruire a efectivului Armatei Naționale, ci și un test de verificare a subunităților noastre în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale, care este o condiție obligatorie pentru participarea în operațiuni externe de menținere a păcii.

„Militarii Armatei Naționale s-au pregătit pentru aceste verificări de foarte mult timp – aproximativ 2 luni - au investit experiența acumulată în teatrele de operații și la poligoanele de instrucție din țară. Îmi exprim convingerea că experții evaluatori, veniți în Republica Moldova pentru verificarea subunităților Armatei Naționale, vor da o notă bună militarilor noștri și le vor aprecia abilitățile și pregătirea profesională”, a spus Pavel Voicu.

Ministrul Apărării a apreciat prestația tuturor militarilor implicați în pregătirea și desfășurarea exercițiului „Scutul Păcii”- cei din Armata României și din subdiviziunile Armatei Naționale.

Ministrul Voicu a mulțumit experților evaluatori internaționali, care pe parcursul acestei săptămâni au verificat pregătirea militarilor aflați în poligon.

De notat că “Scutul Păcii 2019” este organizat și cu scopul de a verifica subunitățile Armatei Naționale în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (CCO).

În acest an, sunt evaluate două companii de infanterie motorizată din cadrul Brigăzilor de infanterie motorizată “Moldova” și “Dacia” de  către 71 de  evaluatori internaționali din 22 de țări: Norvegia, Azerbaidjan, Germania, Moldova, România, Georgia,Ucraina, Austria, Finlanda, Spania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Austria, Marea Britanie, Qatar, Italia, Canada, SUA, Macedonia de Nord, Suedia și Iordania.   

Conceptul capabilităților operaționale (Operational Concept Capability - OCC) este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, care are ca scop implementarea standardelor occidentale în instruirea și evaluarea subunităților declarate. OCC oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operațiuni multinaționale de menținere a păcii.

Certificarea OCC este o condiție obligatorie pentru participarea Armatei Naționale în misiuni de menținere a păcii, inclusiv KFOR din Kosovo. Până la ora actuală,  Republica Moldova a detașat în operațiunea respectivă 11 contingente.

Armata Națională a aderat la OCC în 2007.

Pentru prima dată, în 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menținere a Păcii și grupa de geniști din componența Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operațiuni de menținere a păcii cu mandat internațional conform OCC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău