FOTO | Evenimente dedicate poetului Grigore Vieru, organizate la Chișinău

  • 14 Februarie 2020 13:05
FOTO | Evenimente dedicate poetului Grigore Vieru, organizate la Chișinău

Evenimente dedicate poetului Grigore Vieru au fost organizate astăzi la Chișinău, cu ocazia a 85 de ani de la nașterea poetului.

Scriitori, membrii familiei Vieru, elevi din Chișinău și reprezentanți ai organizațiilor unioniste  au adus un omagiu poetului Grigore Vieru, la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a remarcat că Grigore Vieru este un „clasic contemporan, care s-a clasicizat în ochii noștri”. „Era un om foarte sensibil, cu multă deschidere spre poezia nouă, tânără, spre tinerii scriitori”.  „Am fost favorizați să avem un asemenea prieten și mentor în mijlocul nostru. Am mers, cum se zice, în aceeași luntre a clipei în această viață împreună cu Grigore Vieru”, a spus Arcadie Suceveanu.

Uniunea Scriitorilor și Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” organizează la ora 15.00, un evenimentul dedicat scriitorilor Grigore Vieru și Petru Cărare.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul interbelic Hotin, România, astăzi raionul Briceni.

La sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru a militat pentru revenirea la alfabetul latin și la adevărul istoric. Poetul s-a aflat printre liderii Mișcării de Eliberare Națională, poeziile și articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor în spațiul dintre Prut și Nistru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău