FOTO | Două secții din cadrul Institutului Mamei și Copilului, renovate și modernizate din fonduri oferite de România

  • 17 Iunie 2017 09:50
FOTO | Două secții din cadrul Institutului Mamei și Copilului, renovate și modernizate din fonduri oferite de România

Două secții din cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău au fost redeschise vineri, 16 iunie, după ce au fost renovate și modernizate din fonduri oferite de România. Este vorba de Secțiile Urologie Pediatrică și Ginecologie Infantilă. 

Saloane renovate, mobilier nou și condiții ca-n spitalele din Europa. De asta au parte acum micii pacienți ai Secțiilor de Urologie Pediatrică și Ginecologie Infantilă de la Institutul Mamei și al Copilului. Pentru renovarea celor două secții, Guvernul României a alocat peste 4,4 milioane de lei moldovenești, 860 de mii de lei din această sumă fiind utilizați pentru procurarea mobilierului. Lucrările de renovare și modernizare care au început în august, anul trecut, i-au bucurat cel mai mult pe părinții care-și tratează aici copii.

„Am venit cu băiatul meu, are insuficiență renală. Față de anii trecuți, condițiile sunt mult mai bune. Copii se simt ca acasă, față de ani trecuți e de o mare plăcere să intri în secție. Acum avem dulap pentru haine, noptiere, paturile sunt comode”.

Medicii spun că acum le este mai ușor să trateze copii în astfel de condiții, mai ales că Secția de Urologie nu a fost reparată niciodată, de mai bine de 30 de ani de când a fost creată. 

„A fost făcută reparație capitală. Pereții s-au dat jos până la temelie, reparație în toată secția, inclusiv mobilier nou”, a precizat șefa Secției Urologie Pediatrică, Victoria Celac.

Și Secția de Ginecologie infantilă a fost renovată și mobilată în întregime. 

„Pentru prima dată în istorie avem aici așa reparație. S-a renovat tot, până și mobilierul atât cel pentru copii, cât și pentru personalul medical. Sperăm că aici copilașii noștri se vor simți foarte bine”, a constatat șefa Secției, Rodica Manole.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a apreciat lucrările de renovare efectuate, menționând că acestea sunt conforme cu standardele europene.

Mă bucur că în aceste două secții sunt tratați copii de la 0 la 18 ani, într-un număr impresionant. Această instituție medicală deservește întreg teritoriul Republicii Moldova. Republica Moldova reprezintă  obiectivul prioritar în ceea ce privește asistența pentru dezvoltare pe care o acordă România. Dorim ca această asistență de dezvoltare să ajungă la cetățenii Republicii Moldova, în felul acesta tuturor să le transmite mesaje de încredere și optimism în legătură cu viitorul european al Republicii Moldova”.

Secțiile Urologie Pediatrică și Ginecologie Infantilă au o capacitate de 60 de pacienți. Anual, în Secția de Urologie Pediatrică sunt internați în jur de 1400 de copii și sunt efectuate circa 1000 de intervenții chirurgicale. În Secția de Ginecologie Infantilă, în fiecare an se tratează până la 800 de fetițe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău