FOTO | Daniel Ioniță: „Faptul că dvs dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus, că sângele apă nu se face”

  • 18 Octombrie 2021 13:54
FOTO | Daniel Ioniță: „Faptul că dvs dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus, că sângele apă nu se face”

O echipă de medici din Republica Moldova a plecat astăzi în România pentru a le oferi ajutor colegilor de peste Prut în lupta cu pandemia de COVID-19. Medicii și paramedicii din Republica Moldova vor ajuta la tratarea pacienților infectați care se află la spitalul modular din comuna Lețcani, din județul Iași, transmite Radio Chișinău.

12 medici, 10 asistenți medicali și 10 paramedici din Republica Moldova au plecat în misiune în România. Timp de 12 zile, aceștia vor trata pacienți de COVID-19 împreună cu colegii lor la spitalul modular din comuna Lețcani, județul Iași. Medicii spun că, astfel, vor să-i ajute pe colegii lor din România, dar și să le mulțumească pentru ajutorul pe care l-au oferit de-a lungul pandemiei.

„Este o misiune umanitară, de ajutor, acordată sistemului medical din România. Știm că și la noi sunt foarte multe cazuri la mia de locuitori, dar acolo sunt practic de șase ori mai multe cazuri. Acesta este un mulțumesc românilor, pentru ajutorul pe care ni l-au acordat și ei nouă. A fost și o alegerea a mea să plec”, spune medicul Ana Ermicioi la terapie intensivă, la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău.

Cei mai mulți medici care pleacă în misiune sunt de la Institutul de Medicină Urgentă și de la Spitalul Republican, însă sunt și câțiva din spitalele raionale.

Plecăm în România printr-un apel al lor de a le acorda ajutor. Înțeleg că România se confruntă acum cu lipsa cadrelor medicale, problemă cu care ne confruntăm și noi, nu este o excepție. Dar pentru că acest ajutor este pentru o perioadă limitată de timp, nu putem spune că va schimba situația radical. Ceea ce simt, este că în acest mod noi spunem României că suntem aici”, povestește medicul-rezident ATI de la urgențe, Doina Oglindă.

Ne ducem cu scopul de a-i ajuta pe colegii noștri, pentru că ei au venit și ne-au ajutat atunci când am avut nevoie. A fost o alegere personală să merg, pentru că  eu am o experiență mare. Și apoi, pentru ce suntem cadre medicale: ca să-i ajutăm pe oameni. Consider că suportul psiho-emoțional e cel mai important, un cuvânt bun, o vorbă caldă, dar și asistența medicală”, consideră asistenta medicală Anastasia Spătaru, detașată în misiunea de la Iași.

Ministra Sănătății de la Chișinău, Ala Nemerenco, spune că această acțiune este un mod de a manifesta recunoștință României pentru sprijinul acordat în timpul pandemiei, atât prin donația de vaccinuri, echipamente medicale, cât și pentru echipa medicală formată din medici români care a fost într-o misiune în spitalele din Republica Moldova.

Am luat decizia ca să trimitem împreună cu Ministerul de Interne două echipe de medici și paramedici ca să vină în ajutor. Decizia Ministerului Sănătății a fost să trimitem medici în spitalul mare modular din Iași. Toți medicii, asistentele medicale posedă experiența necesară în secția terapia intensivă, de tratament COVID-19, astfel ca să poată fi de folos sistemului de sănătate din România în acest timp de restriște și cumpănă. Am ales echipele ca să nu sufere și echipele de aici, din majoritatea secțiilor au fost luați câte 1-2 medici”.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, le-a mulțumit medicilor pentru munca pe care o fac în spitalele de aici, dar și despre misiunea din România.

„Noi înțelegem că este necesar de a ne uni forțele pentru că mai mult ca oricând personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Țin să mulțumesc încă o dată că de la începutul crizei pandemice, România a susținut constant Republica Moldova atunci când ne-a fost greu(…) Dvs, celor care plecați în această misiune vă doresc o muncă ușoară, să fie stăvilit acest val. Vă mulțumesc pentru serviciul pe care îl faceți atât aici în Republica Moldova, cât și acum plecând în ajutorul colegilor din România”.

 

Prezent la ceremonia oficială de detașare a medicilor moldoveni, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a mulțumit pentru acest gest de care s-a arătat profund emoționat.

„Recunosc, sunt emoționat până la lacrimi de acest foarte frumos gest al dvs. Dați-mi voie ca în numele autorităților române să vă spun un mare mulțumesc, să vă spuncă gestul dvs făcut în aceste vremuri grele pentru noi, nu va fi uitat. Din păcate, România e acum pe un loc negativ, suntem pe primul loc în ceea ce privește bolnavii de COVID(…) Însă faptul că dvs arătați solidaritate și dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus, dacă mai era nevoie, că sângele apă nu se face”.

De la începutul pandemiei, România a sprijinit cetățenii Republicii Moldova.

Anul trecut, în luna mai, o echipă din 40 de medici și asistenți medicali din România a lucrat în spitalele din Republica Moldova oferind ajutor colegilor lor moldoveni. Tot atunci, România a donat 20 de camioane cu echipament medical.

La începutul acestui an, în februarie, Republica Moldova a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical, valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,52
Câțiva nori
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Sat
23
Sun
20
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Arhivă Radio Chișinău