FOTO | Cum arată cea mai veche piesă de șah din lume?

  • 02 Ianuarie 2020 15:08
 FOTO | Cum arată cea mai veche piesă de șah din lume?

O echipă de arheologi de la Universitatea Victoria din Canada a anunțat că o figurină din gresie, excavată în 1991 în Iordania, ar putea fi cea mai veche piesă de șah din lume, având aproximativ 1.300 de ani.

John Oleson, arheolog la Universitatea Victoria, susține că a descoperit poate cea mai veche piesă de șah din lume, îngropată în nisipul de sub un vechi nod de comerț din Iordania încă din secolul VII. Figurina rectangulară reprezintă un turn sau o tură și două protuberanțe în partea de sus asemănătoare unor coarne.

Deși arată diferit față de turnurile din jocul de șah din prezent, este aproape identică cu piesele similare din cele mai vechi jocuri de șah cunoscute, când astfel de piese erau simbolizate prin care de luptă trase de cai și nu de turnurile de apărare ale unui castel, relatează Agerpres, citat de historia.ro 

Foto: John Peter Oleson 

Șahul este un joc despre care se crede că a apărut în India în urmă cu aproximativ 1500 de ani, după care s-a răspândit cu repeziciune spre vest, până în Europa. Oleson și colegii săi au descoperit această piesă în timpul săpăturilor desfășurate pe situl Humayma, din sudul Iordaniei, aflat pe o rută comercială care lega India de Orientul Mijlociu și Apropiat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău