FOTO | Cea mai extinsă rețea de tuneluri din lume, datează din secolul XVIII

  • 09 Octombrie 2016 01:29
FOTO | Cea mai extinsă rețea de tuneluri din lume, datează din secolul XVIII

În subteranul orașului Odessa din Ucraina se află cea mai mare rețea de tuneluri subterane din lume.

Zona este necartografiată și se răspândește de-a lungul întregului oraș, pe o suprafață de 2.500 de kilometri. Dacă tunelurile ar fi poziționate în linie dreaptă ar putea ajunge în Paris, oraș care se află pe locul doi în ceea ce privește cele mai mari catacombe din lume. Însă, catacombele din Odessa sunt de două ori mai lungi decât cele din Paris, informează descopera.ro.

Experții încă nu știu exact momentul în care au început să fie construite catacombele din Odessa, dar tunelurile au început să se extindă începând cu secolul XVIII, când Ecaterina cea Mare a ordonat construirea noului oraș port.

Astfel, au avut loc activitați miniere intense pentru a extrage pietre pentru construirea orașului. Tunelurile au fost săpate la peste 30 de metri adâncime, pe trei niveluri diferite.  Un nou tunel era început atunci când rămâneau fără piatră de construcție, astfel dezvoltându-se o rețea subterană de tuneluri,

Mineritul a continuat în secolul XIX până în secolul XX, la începutul revoluției rusești din 1917. În acea perioadă, minele au devenit locul de întălnire al criminalilor, vagabonzilor și al hoților. Când naziștii au ajuns în Odessa și au început să ucidă populația, catacombele au devenit ascunzătoarea partizanilor sovieticii. Tunelurile au devenit așezăminte confortabile pentru luptătorii gherilelor. Aici au apărut camere de recreere, unde oamenii puteau juca șah sau domino.

În prezent, unele tuneluri au fost reconstruite pentru ca vizitatorii să poată observa condițiile în care trăiau partizanii. Există peste o sută de intrări în tuneluri care conduc către labirintul misterios plin de peșteri în care arheologii au descoperit artefacte, precum monede, haine, ustensile și ziare vechi.

Pătrunderea în tuneluri fără ghid este extrem de periculoasă deoarece oamenii se pot pierde foarte ușor.

Sursa: Amusing Planet

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Tue
7
Wed
7
Thu
6
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău