FOTO BBC // Orașul din Rusia care seamănă izbitor cu Chișinăul

  • 25 Septembrie 2016 22:08
FOTO BBC // Orașul din Rusia care seamănă izbitor cu Chișinăul

Acesta este Nijni Novgorod, cu doi ani înainte de Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Fotoreporterul BBC, Stanislav Kaznov, a publicat pe Live Journal reportaje foto de pe străzile orașului unde locuiește.

Cândva, multe neajunsuri puteau fi puse pe seama autorităților neglijente. Mai nou, însă, chiar locuitorii sunt cei care aplică ultima lovitură orașului.

 

Mizeria care este purtată pe roțile și caroseriile automobilelor poate fi văzută pretutindeni. Această băltoacă a devenit o atracție. Are cam 5 ani și vara „înflorește” în toată splendoarea-i, iar iarna, în schimb, se transformă într-un „patinoar” reliefat. Totuși, nimeni nu se simte vizat de acestea. Orașul nu are stăpân.

 

Iată o casă, tencuiala căreia stă să cadă. Bucățile de tencuială, pur și simplu, în capul pietonilor.

 

Se pare că tencuiala căzută nu mai este curățată, aceasta este adunată grămadă lângă pereții clădirii.

 

Majoritatea clădirilor care prezintă vreun interes arhitectural arată apocaliptic. Până în 2018, când va avea loc Campionatul Mondial de Fotbal, erau planificate cel puțin lucrări de fațadă, dar, se pare, totul va fi acoperit cu pânze suspendate.

 

Lucrările nu se fac zonal și operativ, ci întins și extins până și pe trotuar. Oamenii calcă prin moloz, riscând să-și rupă picioarele.

 

Cel mai curios este că, nimeni nu știe de ce, bucăți întregi din asfaltul vechi sunt lăsate, după demontare, de izbeliște, în grija numănui.

 

Dar să ne adâncim în oraș, dincolo de zonele de circulație intensă...

 

Aici se găsește o lume deosebită, cu o energie aparte. Am trecut pe stradela Plotnikski, care este o zonă nemaipomenit de interesantă. Dacă aceasta ar fi restaurată, ar deveni locul perfect pentru o promenadă...

...atâta doar, că totul este în paragină.

Acest haos ar putea fi un fenomen interesant, dar numai în cazul în care ar fi izolat, un contrast față de restul orașului; nu și atunci când face parte dintr-un obișnuit cotidian.

 

Dacă n-ar fi fost amurgurile, acest oraș ar fi fost capitala Mordorului, în special în perioada dintre sezoane sau noaptea.

 

De toate se fac vinovați chiar locuitorii, care nu pot spune nu, care sunt prea leneși ca să aleagă altceva sau să iasă din zona lor de confort, cât canapeaua. În curând, totul ce apare în aceste poze va dispărea ca să nu mai trezească indignarea. O parte se va transforma în srum... iar alții vor pleca pe insulele Canare.

Sursa: www.bbc.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău