FOTO | Aurora boreală a făcut din nou spectacol pe cer în întreaga lume, datorită unei furtuni solare de o intensitate rară

  • 12 Mai 12:05
FOTO | Aurora boreală a făcut din nou spectacol pe cer în întreaga lume, datorită unei furtuni solare de o intensitate rară

Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au încercat să vadă cum se aprinde, sâmbătă, o magnifică aurora boreală care luminează cerul, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind „istorică" și care se așteaptă să continue și duminică, relatează Le Figaro, preluat de News.ro.

Acest fenomen este cauzat de ejecțiile de particule de la Soare, care declanșează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ, scrie Hotnews.ro.

Condiții asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seara și din nou sâmbătă dimineața, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA). O premieră în ultimii 20 de ani.

„Noapte istorică în Franța”

Acest eveniment rar a permis oamenilor din multe țări să observe superbele aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar fotografiile cu luminile albastre, portocalii și roz au inundat rețelele de socializare.

 

Potrivit Centrului de prognoză meteo spațială (SWPC) al NOAA, aurora boreală ar putea fi din nou vizibilă „pe o mare parte a Statelor Unite" în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiții de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care a descris episodul ca fiind „istoric". În timp ce autoritățile erau îngrijorate de posibilul impact asupra rețelelor de electricitate și de comunicații, nu pare să se fi observat deocamdată nicio perturbare majoră.

Potrivit SWPC, au fost raportate doar rapoarte „preliminare" privind „nereguli în rețeaua electrică" și „degradarea comunicațiilor de înaltă frecvență, a GPS-ului și posibil a navigației prin satelit".

Elon Musck a avut probleme cu Starlink

Miliardarul Elon Musk, a cărui rețea de internet Starlink are mii de sateliți pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că au fost „sub o mare presiune, dar până acum rezistă". În ceea ce privește traficul aerian, Agenția Aviației Civile americane (FAA) a declarat vineri că „nu se așteaptă la consecințe semnificative", dar a sfătuit companiile aeriene și piloții să „anticipeze" orice perturbare, întrucât furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigație.

De asemenea, Centrul Național de Meteorologie Spațială din China a emis sâmbătă o alertă roșie, avertizând că se așteaptă ca furtuna solară să continue pe tot parcursul weekend-ului și să aibă impact asupra sistemelor de comunicații și de navigație, potrivit agenției de stat China Nouă. Luminile au fost văzute în jumătatea nordică a țării, a raportat aceasta.

 

În Statele Unite, aurora boreală a fost vizibilă în cea mai mare parte a țării în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acestea au putut fi văzute până în sud, în Bahamas, potrivit NASA. Furtunile solare puternice pot "împinge aurora la latitudini mai sudice", a explicat agenția spațială.

Soarele este în prezent aproape de vârful său de activitate, un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Erupțiile solare numite ejecții de masă coronală, care pot avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ, sunt la originea evenimentului actual, creând aurore atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 observată a avut loc în octombrie 2003, episod supranumit "furtunile de Halloween". Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscută și sub numele de evenimentul Carrington, aceasta a perturbat grav comunicațiile telegrafice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău