Aula „Regina Maria” din blocul central al USM a fost inaugurată, după ce a fost restaurată integral și dotată cu echipament ultramodern cu sprijinul financiar acordat de Guvernul României
-
30 Noiembrie 2022 13:32
Aula „Regina Maria” din blocul central de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) a fost inaugurată astăzi, 30 noiembrie, după ce a fost restaurată integral și dotată cu echipament ultramodern cu sprijinul financiar acordat de Guvernul României. Educația este fundamentul unei societăți democratice, iar investițiile în acest domeniu sunt cele mai durabile și cu folos pentru întregi generații, a declarat la evenimentul de inaugurare, secretarul de stat Adrian Dupu, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, transmite Radio Chișinău.
Restaurarea și echiparea Aulei „Regina Maria” cu tehnologie ultraperformantă oferă studenților de la USM posibilitatea de a parcurge orele de curs în condiții din cele mai bune, și acest fapt se datorează ajutorului României, a subliniat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
„Astfel de echipamente care sunt prezente în această sală, și în alte instituții care au fost oferite (n.r. de către România), oferă mai multe posibilități profesorilor de a desfășura procesul educațional. Cunosc această sală de acum40 de ani, veneam aici la lecțiile de matematică care se desfășurau în prezența profesorilor universitari, și mă gândesc câtă oportunitate oferă aceste echipamente, grație cărora pot participa și alți studenți care se conectează la distanță.”, a spus Anatolie Topală.
Asigurarea spațiului cu cele necesare pentru formarea profesioniștilor, este cea mai bună investiție, a subliniat secretarul de stat Adrian Dupu:
„Indiferent de vremurile în care trăim, educația este fundamentul dezvoltării democratice, de aceea educația nu trebuie niciodată pusă în așteptare. Este foarte important ca studenții să aibă un mediu universitar propice și la standarde ridicate pentru a ajunge la performanțe academică. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova se implică de ceva vreme prin acțiuni concrete, dar și mijloacele necesare formării profesioniștilor”, a precizat Adrian Dupu.
Investiția în sistemul educațional, de predare și formare a viitorilor specialiști este cea mai mare sarcină în construirea unui viitor mai bun, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
„Educația, din punctul meu de vedere, este cel mai important instrument, și mai mult de atât, ea este în ziua de astăzi o adevărată armă, pentru că prin educație putem lupta împotriva „fake news”, prin educație putem lupta împotriva propagandei. Prin educație ne putem construi o viață mai bună, o economie mai bună, o societate mai bună. Și aceasta este marea Dvs. sarcină: să construiți pentru Dvs., pentru copiii Dvs. un viitor cât mai bun și mai sigur”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.
Aula a fost numită în cinstea Reginei Maria, mama și regina tuturor, a spus rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov.
„Eu sper din suflet că acest spațiu să fie unul al dialogului, al schimbului de idei, unde să învățați lecțiile democrației, și mai presus ac orice, să știți să le respectați, iar la nevoie să le apărați. Nu din întâmplare acest eveniment are loc în ajunul Zilei Naționale a României, de 1decembrie: La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a spus Igor Șarov.
Aula „Regina Maria” modernizată va fi folosită de către studenții de la Facultatea de Matematică și Informatică a USM, care promovează programe performante educaționale și de cercetare, racordate la standardele internaționale în domeniul științei și tehnologiei informaționale, corelate cu cerințele pieței muncii naționale, cât și peste hotarele țării.