FOTO | Au început lucrările de construcție a noului punct de trecere a frontierei la Palanca

  • 07 Septembrie 2017 15:56
FOTO | Au început lucrările de construcție a noului punct de trecere a frontierei la Palanca

La Palanca, Ștefan Vodă, au început lucrările de construcție a noului punct de trecere a frontiere. Investițiile sunt estimate la 5,5 milioane de euro, 4,5 milioane dintre care este contribuția Uniunii Europene. Se estimează că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2018.

Andrei Bejenaru, managerul proiectului, a declarat pentru IPN că până la sfârșitul săptămânii vor fi finalizate lucrările de demolare a punctului vamal vechi. În prezent activează un punct temporar pe perioada cât vor dura lucrările. Acesta poate asigura traficul transportului de pasageri cu capacitatea de până la 22 de persoane și a unităților de transport marfar până de 3,5 tone. Alte unități de transport sunt redirecționate către punctul de frontieră Tudora.

Potrivit unui comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), oficiul din Republica Moldova, se estimează că, după reconstrucție, timpul de trecere prin acest punct se va micșora cu 20%. Dacă până acum aproape 600 de mii de persoane traversau anual frontiera de stat prin punctul Palanca, datorită noii construcții, numărul acestora se va dubla. Iar numărul vehiculelor se va cifra la 570 de mii anual, de două ori mai mult decât în prezent.

Punctul de trecere va fi ajustat la necesitățile persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor, brokerilor și nu în cele din urmă – angajaților. La traversarea frontierei de stat persoanele vor fi întâmpinate de un post de control, care îi va ghida pe toată durata procedurilor. Trecătorii vor avea acces la blocuri sanitare, care vor fi adaptate și pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Toți care vor traversa frontiera dată vor avea acces la servicii bancare.

Va fi construit și un post de control pietonal, pentru cei care vor trece frontiera pe jos sau pe biciclete. Va fi instalat un pavaj nou pe o suprafață de peste 16 mii de metri pătrați. Punctul va putea deservi două autocamioane simultan și va fi dotat cu un cântar pentru verificarea încărcăturilor. Astfel, numărul vehiculelor procesate se va dubla, de la 150 la 300. Antreprenorii vor avea posibilitatea să acceseze servicii de brokering, amplasate pe teritoriul punctului de trecere a frontierei.

În blocul administrativ angajații vor beneficia de camere de odihnă, garderobă, puncte sanitare, cabine de duș, cantină, o sală de conferințe. Vor exista spații pentru dispecerat, încăpere pentru păstrarea și curățirea armelor, sală pentru echipament IT, izolator, încăperi tehnice, arhivă, spații pentru verificarea vizelor, cameră pentru obiecte confiscate, încăperi pentru control. Suprafața totală a terenului destinat punctului de trecere este de 2,6 hectare. Zona verde va fi amenajată pe o suprafață de peste 6 mii metri pătrați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
1
Wed
0
Thu
-0
Fri
-0

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2947 0.1026
USD 17.4849 0.0328
RON 4.3687 0.0211
UAH 0.6207 0.0040
RUB 0.2335 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău