FOTO | Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române

  • 31 August 2017 08:24
FOTO | Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române Sursa: vinceitusa.deviantart.com
Limba noastra-i foc ce arde !

În Republica Moldova este sărbătorită pe 31 august Ziua Limbii Române. Sărbătoarea Limbii Române este strâns legată de procesele de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ”80 ai secolului trecut. De fapt, primele drepturi cerute de basarabeni la mitingurile din acei ani au fost ”Limbă! Alfabet!” adică limba română să fie declarată limbă oficială și să revină la alfabetul latin.

Cei care au declanșat campania pentru revenirea limbii române la alfabetul latin au fost scriitorii. În foarte scurt timp, manifestațiile a luat o amploare fără precedent. Pe 27 august 1989 la Chișinău are loc prima Mare Adunare Națională la care au participat zeci de mii de oameni care cer legiferarea limbii române ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

Pe 31 august 1989, în urma unor discuții aprinse și sub presiunea maselor, Parlamentul reușește să voteze legile despre limba oficială și alfabetul latin. Începând cu 1990, ziua 31 august a fost declarată sărbătoare a Limbii Române și marcată în fiecare an în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
18,92
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:9,83 m/s
Mon
14
Tue
12
Wed
14
Thu
16
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău