FOTO | America îl conduce pe ultimul drum pe George Floyd, devenit martir al violențelor polițienești și rasiste
-
09 Iunie 2020 19:53
Afro-americanul George Floyd - devenit simbol al victimelor rasismului și violențelor polițienești în SUA - este înhumat marți în Houston, statul american Texas, transmite AFP.
Sicriul acestui afro-american de 46 de ani, ucis de un polițist alb în urmă cu 15 zile la Minneapolis în nordul țării, a sosit în cursul dimineții la biserica Fountain of Praise, în metropola texană unde Floyd a trăit cea mai mare parte a vieții sale.
Într-o tăcere absolută, angajați ai unei agenții de pompe funebre l-au transportat în biserică, unde o ceremonie funerară privată era prevăzută pentru miezul zilei. La trecerea sa, polițiști prezenți au format o gardă de onoare.
Forțele de ordine sunt în banca acuzaților de la moartea sa, pe 25 mai, în circumstanțe care continuă să zdruncine societatea americană: placat la pământ, încătușat, George Floyd a fost asfixiat de agentul Derek Chauvin, care a rămas cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.
O înregistrare video a scenei, devenită virală, i-a determinat pe americani să iasă cu miile în stradă pentru a cere să se pună capăt "brutalităților polițienești" și discriminărilor rasiale, în cursul unor manifestații de o amploare inedită de la mișcarea pentru drepturile civice din anii 1960.
"Rasismul nu este doar o problemă americană, ci mondială", a subliniat avocatul familiei sale, Benjamin Crump. "Doar toți împreună vom putea să-l învingem", a afirmat el luni după un ultim omagiu public adus lui George Floyd.
Foto: (c) David J. Phillip/Pool via REUTERS
Circa 6.000 de persoane s-au perindat în cursul zilei prin fața sicriului său expus în biserică, pentru o rugăciune sau pentru a-i adresa un ultim cuvânt, cu pumnul ridicat, sub privirea fratelui său, Philonise Floyd, foarte emoționat.
Ceremonia de marți va fi rezervată pentru 500 de invitați, apropiați, câteva personalități, precum rapperul Paul Wall, boxerul Floyd Mayweather și câțiva aleși. La fel ca în cursul unui prim omagiu adus la Minneapolis, joi, slujba religioasă va fi oficiată de reverendul Al Sharpton, personalitate marcantă a mișcării de apărare a drepturilor civice în SUA.
George Floyd va fi apoi transportat la un cimitir din vecinătate, unde va fi înmormântat alături de mama sa, Larcenia, decedată în 2018, al cărei diminutiv "Cissy" îl avea tatuat pe piept. În timpul calvarului său, el îl rugase pe polițistul Derek Chauvin să-i lase gâtul liber, invocând-o pe mama sa.
Foto: (c) David J. Phillip/Pool via REUTERS
Devenit un simbol al brutalităților polițienești, agentul de 44 de ani a compărut luni pentru prima oară în fața justiției prin videoconferință din închisoarea de înaltă securitate în care este deținut. În cursul acestei scurte audieri procedurale, judecătorul a stabilit la un milion de dolari cauțiunea pentru eliberarea sa, împreună cu anumite condiții.
El a fost arestat după patru zile de la tragedie și inculpat, fapta sa fiind încadrată inițial drept "omucidere involuntară". Cei trei colegi ai săi prezenți la locul faptei nu au fost atunci vizați de justiție.
Această aparentă clemență a justiției a stârnit mânia populației și în ultimul weekend al lunii mai manifestațiile de protest au degenerat în violențe, cu confruntări și jafuri nocturne în mai multe orașe ale țării.
Foto: (c) David J. Phillip/Pool via REUTERS
De atunci, capul de acuzare reținut împotriva lui Derek Chauvin a fost reîncadrat în "omor", crimă pasibilă de până la 40 de ani de închisoare, iar cei trei colegi ai săi au fost arestați și inculpați pentru complicitate.
Dar manifestațiile pașnice au continuat: zeci de mii de persoane, negri și albi, au defilat în acest weekend agitând pancarte cu inscripția "Black Lives Matter" (Viețile negrilor contează) și cerând reforme de fond în cadrul forțelor de ordine.
Apelurile lor au fost auzite de consiliul municipal din Minneapolis, care are intenția de destructura poliția municipală pentru a o reface de la zero. În Congres, aproape 200 de aleși, în majoritate democrați, au prezentat un proiect de lege pentru a pune capăt imunității extinse de care beneficiază agenții de poliție.
Dar președintele Donald Trump continuă să afișeze în fața bazei sale electorale aceeași fermitate ca la începutul mișcării. "Nu vom tăia fondurile poliției, nu vom destructura poliția", a declarat luni miliardarul republican.AGERPRES