Fotbal - Platini: Justiția franceză a deschis o anchetă pentru "corupție activă și pasivă" în legătură cu atribuirea CM 2022

  • 09 Decembrie 2019 19:10
Fotbal - Platini: Justiția franceză a deschis o anchetă pentru

Parchetul național financiar (PNF) din Franța a deschis o anchetă pentru "corupție activă și pasivă" în legătură cu atribuirea Cupei Mondiale din 2022 Qatarului, în vizorul justiției fiind și Michel Platini, fost președinte al UEFA, a anunțat luni site-ul Mediapart, citat de France Football, preluat de Agerpres.

După ce a deschis o anchetă preliminară în 2016, PNF a deschis acum o anchetă, mai ales pentru "corupție activă și pasivă", ceea ce înseamnă o nouă etapă judiciară în acest dosar, care prevede și numirea unui judecător de instrucție. Michel Platini și doi foști colaboratori ai fostului președinte francez Nicolas Sarkozy au fost interogați în luna iunie de polițiști în legătură cu un prânz la Palatul Elysee, organizat cu puțin timp înaintea atribuirii CM 2022.

Interogat în luna iunie de polițiști în legătură cu atribuirea Mondialului din 2022, Platini are în continuare probleme cu justiția. Ales președinte al UEFA în 2007, Platini a fost suspendat în octombrie 2015 de Comisia de Etică a FIFA, pentru o plată controversată de 1,8 milioane euro primită de la președintele FIFA, Sepp Blater, în schimbul activității lui de consilier. Suspendarea fostului câștigător al Balonului de Aur a expirat pe 6 octombrie.

Potrivit unei anchete France Football, pe 23 noiembrie 2010, cu nouă zile înainte de atribuirea Mondialului, a avut loc o reuniune la care au participat printre alții Nicolas Sarkozy, Tamim ben Hamad al-Thani, prințul moștenitor al Qatarului, și Michel Platini. "În timpul acestei reuniuni, a fost rând pe rând vorba de cumpărarea PSG de către qatarieni, de creșterea procentului de acțiuni deținute de ei la grupul Lagardere, de înființarea unui canal de sport (beIN Sports) pentru a face concurență Canal+ ", a scris France Football. Totul ar fi fost convenit "în schimbul unei promisiuni: Platini să nu voteze Statele Unite, cum avea de gând, ci Qatarul", a adăugat publicația.

Ancheta va trebui să stabilească dacă atribuirea Mondialului micului Emirat din Golf, pe 2 decembrie 2010, a fost o simplă coincidență, sau rezultatul unei înțelegeri încheiate la acel prânz.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău