Fotbal | Douăsprezece mari cluburi europene au lansat oficial o Super Ligă concurentă Ligii Campionilor

  • 19 Aprilie 2021 09:40
Fotbal | Douăsprezece mari cluburi europene au lansat oficial o Super Ligă concurentă Ligii Campionilor

Seism în lumea fotbalului european: douăsprezece mari cluburi au oficializat luni lansarea Super Ligii, o competiție privată care va face concurență actualei Ligi a Campionilor, o declarație de război căreia UEFA a promis că îi va da replica, excluzând echipele disidente și pe jucătorii acestora, informează AFP.

"Douăsprezece dintre cele mai mari cluburi europene anunță că au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiții, 'The Super League', guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid și Tottenham s-au unit în calitate de cluburi fondatoare", se poate citi într-un comunicat difuzat pe site-urile unora dintre aceste grupări.

"Sezonul inaugural va debuta cât mai rapid posibil", adaugă textul, fără să fixeze un calendar precis.

Acest proiect, explică promotorii săi, este menit să "genereze resurse suplimentare pentru toată piramida fotbalului".

"În schimbul angajamentului lor, cluburile fondatoare vor primi o plată unică de aproximativ 3,5 miliarde euro destinată exclusiv investițiilor în infrastructură și vor compensa impactul crizei Covid-19", se mai arată în comunicat.

Dacă aceste cifre vor fi confirmate, noua competiție va genera venituri mult mai mari decât cele obținute de UEFA pentru toate întrecerile sale la nivel de club (Liga Campionilor, Europa League și Supercupa Europei), care au generat o rețetă de 3,2 miliarde euro din drepturile de televizare în sezonul 2018-2019, înainte de pandemia care a afectat grav piața europeană a drepturilor sportive.

Potrivit promotorilor săi, Super Liga ar urma să funcționeze ca un sezon regulat între 20 de cluburi, în 15 dintre ele ("cluburile fondatoare") fiind calificate automat în fiecare an, iar celelalte cinci primind invitații, "printr-un sistem bazat pe performanța lor din sezonul precedent".

La sfârșitul acestei prime faze, care va debuta la începutul lunii august, vor fi organizate play-off-urile de final de sezon, până în luna mai, pentru decernarea trofeului.

UEFA a reacționat, deja, în cursul zile de duminică, după publicarea primelor informații referitoare la noua competiție "rebelă". Forul fotbalistic european a anunțat că va exclude cluburile care vor participa la o Super Ligă privată.

"Câteva cluburi engleze, spaniole și italiene ar putea prevedea să anunțe înființarea unei așa-zise 'Super Ligi' închise", a scris UEFA într-un comunicat, calificând acest proiect drept "cinic".

"Așa cum a anunțat anterior FIFA (...), cluburilor în cauză le va fi interzisă participarea în orice altă competiție la nivel național, european sau mondial, iar jucătorilor lor le-ar putea fi refuzată posibilitatea de a reprezenta echipele lor naționale", a indicat UEFA.

Deja formulată în ianuarie de UEFA și FIFA ca reacție la un zvon asemănător, amenințarea cu excluderea cluburilor disidente ar avea mari consecințe, fiindcă jucătorii implicați nu ar mai participa la meciurile echipelor lor naționale.

Rămâne de văzut însă dacă această amenințare este conformă cu legislația europeană a concurenței, ceea ce sugerează o posibilă bătălie juridică.

Lansarea acestei Super Ligi vine în momentul în care UEFA și-a convocat Comitetul Executiv, luni dimineață, pentru a aproba o revizuire a Ligii Campionilor până în 2024.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău