Fotbal/Coronavirus: În așteptarea EURO 2020, stadionul Wembley se consolează cu un baraj din liga a doua engleză

  • 11 Iulie 2020 15:21
Fotbal/Coronavirus: În așteptarea EURO 2020, stadionul Wembley se consolează cu un baraj din liga a doua engleză

Stadionul Wembley din Londra, care ar fi trebuit să găzduiască duminică finala EURO 2020, în fața a 90.000 de spectatori, va trebui să se mulțumească cu un baraj de promovare în liga a doua engleză, disputat cu porțile închise din cauza pandemiei de coronavirus, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Cea de-a 16-a ediție a Campionatului European de fotbal, a cărei amânare cu un an a fost oficializată de UEFA la jumătatea lunii martie, urma să se deruleze în 12 orașe, între care și capitala României, între 12 iunie și 12 iulie 2020, cu semifinalele și finala pe Wembley, însă criza sanitară globală a modificat totul.

Dacă dubiile planează încă în privința capacității a trei orașe de a găzdui competiția continentală peste un an, UEFA a confirmat la jumătatea lunii iunie că EURO se va desfășura în formatul său inițial.

Meciurile se vor disputa, așadar, între 11 iunie și 11 iulie 2021 la Amsterdam, Baku, Bilbao, București, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Glasgow, Londra, Munchen, Roma și Sankt Petersburg.

Lovitura de start se va da abia peste 11 luni, iar miile de kilometri între anumite orașe gazdă, restricțiile de călătorie și măsurile de carantină, din cauza pandemiei, ar putea avea un impact asupra capacității suporterilor de a se deplasa.

Speranța este permisă, însă, după ce majoritatea campionatelor naționale de pe bătrânul continent s-au reluat începând din mai, cu porțile închise, dar fotbalul internațional este oprit practic din luna noiembrie. Acesta se va relua în Europa în luna septembrie, cu Liga Națiunilor, după zece luni de pauză, lucru nemaiîntâlnit de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Meciul dintre Germania și Spania, programat pe 3 septembrie, va fi primul duel din această competiție, în timp ce România va evolua în ziua următoare, pe 4 septembrie, când va primi vizita Irlandei de Nord.

Fotbalul de club își reintră puțin câte puțin în drepturi, cu fazele finale ale Ligii Campionilor și Europa League, programate luna viitoare în Portugalia, respectiv Germania, însă impactul financiar al pandemiei se face simțit.

"Sunt conștient că trebuie să protejăm echipele naționale, pentru că fotbalul internațional constituie pentru marea majoritate (a federațiilor) o problemă de supraviețuire", declara în aprilie Gianni Infantino, președintele FIFA.

Federația engleză de fotbal a estimat că ar putea pierde circa 335 milioane de euro în următorii patru ani, din cauza disputării meciurilor cu porțile închise, a amânării EURO 2020 și a Campionatului European feminin din 2021, reprogramat în 2022.

Pe plan sportiv, această pauză forțată a avut în schimb un impact pozitiv pentru selecționata Angliei, care ar fi urmat să joace fără două dintre starurile sale, Henry Kane și Marcus Rashford, grav accidentați în luna ianuarie, dacă EURO 2020 ar fi avut loc la datele prevăzute inițial.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău