Fotbal - CM 2018 | Croația, calificată în semifinale, după 4-3 cu Rusia la loviturile de departajare

  • 08 Iulie 2018 08:03
Fotbal - CM 2018 | Croația, calificată în semifinale, după 4-3 cu Rusia la loviturile de departajare

Selecționata Croației s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal 2018, după ce a învins echipa gazdă, Rusia, cu 4-3 la loviturile de departajare, scor 2-2 (1-1, 1-1) la finalul prelungirilor, sâmbătă seara, pe Stadionul Fișt din Soci, în ultimul sfert de finală.

Croația va întâlni Anglia în penultimul act, reușind să joace din nou o semifinală de Cupă Mondială după exact 20 de ani, croații obținând bronzul la ediția din 1998, care a avut loc în Franța, men'ionează Agerpres.

Croația, deși favorită în fața Rusiei, s-a impus greu, la loviturile de departajare, unde au transformat Marcelo Brozovic, Luka Modric, Domagoj Vida și Ivan Rakitic, respectiv Alan Dzagoev, Serghei Ignașevici și Daler Kuziaev. Au ratat Mateo Kovacic de la croați, iar Fedor Smolov și Mario Fernandes, de la ruși. În timpul regulamentar, Andrej Kramaric (39), Domagoj Vida (101) au punctat pentru învingători, iar Denis Cerîșev (31) și Mario Fernandes (115) pentru Rusia.

Meciul a fost unul de un nivel bun, cu mult dramatism, mai ales în prelungiri, echipa gazdă oferind o replică foarte bună Croației.

Primele minute ale partidei au aparținut gazdelor, dar Cerîșev a fost blocat de Vrsaljko în careu (2), iar apoi Lovren l-a oprit pe Dziuba (5).

''Vatreni'' au reușit să iasă la joc și un șut-centrare expediat de Rebic (6) a fost respins de Akinfeev. Același Rebic a reluat cu capul (7), dar balonul s-a dus peste poartă. Rakitic (16) a șutat peste poartă din lovitură liberă de la 20 m, iar Perisic (28) a reluat cu capul pe lângă țintă, la centrarea lui Vrsaljko.

Rusia a deschis scorul contrar cursului jocului, prin Cerîșev (31), care l-a surprins ieșit pe Subasic cu un șut de la 22 de metri, în vinclul porții.

Croații au egalat pe finalul primei reprize, când Kramaric a trimis cu capul în plasă centrarea lui Mandzukic (39).

La reluare, echipa lui Dalic a încercat să își impună jocul, dar oportunitățile care au apărut nu au fost concretizate. Kramaric (52) a reluat spectaculos din foarfecă, dar fără probleme pentru Akinfeev. Perisic (60) a ratat o mare ocazie, șutul său din careu lovind bară.

''Sbornaia'' a avut și ea câteva incursiuni, dar mingea trimisă cu capul de Dziuba (62) nu i-a pus probleme lui Subasic, iar Erohin (72) a trimis mingea peste poartă cu capul.

Modric și Vrsaljko (76) au avut șuturi blocate de apărarea rusă, iar la ultima ocazie înainte de prelungiri, Subasic a respins șutul la colțul scurt tras din unghi de Smolov (90+4).

Fundașul Vida a adus Croația în avantaj în min. 101, cu o lovitură de cap, mingea strecurându-se în poartă deviată și de Corluka.

Croații au făcut pasul înapoi, iar echipa lui Cercesov a dat curs invitației, însă Subasic (112) a prins șutul puternic al lui Kuziaev. Subasic nu a mai avut ce face în min. 115, la lovitura de cap a brazilianului naturalizat Mario Fernandes, din centrarea lui Dzagoev. Rusia a vizat chiar victoria înainte de șuturile din punctul cu var, dar Subasic a fost la post la șutul lui Zobnin (119).

La loviturile de departajare, fiecare portar a apărat câte un șut (Smolov, respectiv Kovacic), dar diferența a fost făcută de ratarea lui Mario Fernandes și de șansa avută de Modric, mingea sa fiind atinsă de portarul Alinfeev. În optimi, Subasic apărare trei penalty-uri, iar Akinfeev două.

''Sbornaia'' nu mai jucase sferturi de finală la o Cupă Mondială din 1970, ca URSS, când a pierdut cu Uruguayul (0-1). Cel mai bun rezultat al său a fost în 1966, când a ocupat locul 4.

Croația a pierdut de fiecare dată când a întâlnit echipa țării gazdă la Cupa Mondială până acum, 1-2 cu Franța în semifinalele ediției 1998 și 1-3 cu Brazilia în 2014, deși a condus de fiecare dată. Croații au marcat în fiecare din ultimele lor nouă meciuri jucate la Cupa Mondială.

Luka Modric, cu 19 apariții, este jucătorul croat cu cele mai multe meciuri la turnee finale ale Cupei Mondiale și EURO. Serghei Ignașevici a stabilit un nou record pentru Rusia, cu 18 partide la turnee finale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău