Fotbal - CM 2018 | Avancronica finalei Franța - Croația

  • 15 Iulie 2018 09:20
Fotbal - CM 2018 | Avancronica finalei Franța - Croația

Finala Cupei Mondiale de fotbal din Rusia opune, duminică, de la ora 18,00 (ora României), pe Stadionul Lujniki din Moscova, echipele Franței, campioană mondială în 1998, și Croației, care deja a reușit cea mai mare perfomanță din scurta sa istorie.

Franța, care va juca a treia sa finală, după cea pierdută în 2006, în fața Italiei, țintește consacrarea actualei generații, care a ratat titlul european în urmă cu doi ani, pe teren propriu, după o finală cu Portugalia, amintește Agerpres.

Croația, a 13-a echipă care joacă finala Cupei Mondiale, reprezintă o țară de doar patru milioane de locuitori și intenționează să ajungă printre cele doar opt țări care au cucerit trofeul.

Croația are de luat și o revanșă în fața Franței, cea care i-a oprit drumul către finală în urmă cu 20 de ani, învingând-o în penultimul act (1-2), după care ''les Bleus'' au cucerit titlul, iar ''Vatreni'' s-au mulțumit cu medaliile de bronz. După acea performanță, croații nu au mai reușit să depășească faza grupelor la niciun turneu final de Cupă Mondială, până în Rusia.

Toate cele trei partide eliminatorii ale Croației la ediția din acest an a competiției s-au au avut prelungiri, iar echipa Franței le-a terminat pe ale sale în timpul regulamentar și a beneficiat și de o zi în plus de odihnă.

Croația a reușit să treacă de cele trei partide eliminatorii după ce a fost condusă de fiecare dată, în timp ce Franța a fost condusă o singură dată în tot turneul, de Argentina, în optimi.

''Inima'' echipei croate este mijlocașul Luka Modric, care va bifa în finală selecția cu numărul 112. Anihilarea jucătorului de la Real Madrid ar putea fi cheia câștigării trofeului, iar omul potrivit pentru acest lucru pare a fi Ngolo Kante (Chelsea), care îndeplinește rolul pe care actualul selecționer al Franței, Didier Deschamps, l-a avut în echipa care cucerea trofeul în 1998.

Și Franța are armele sale, una dintre ele fiind tânărul Kylian Mbappe (19 ani), care a impresionat prin viteza și talentul său la turneul final din Rusia.

Echipa antrenată de Zlatko Dalic are o medie de două goluri pe meci la CM 2018, reușit să înscrie de 12 ori în șase partide, golgheterii săi fiind Luka Modric, Mario Mandzukic și Ivan Perisic, cu două reușite fiecare.

Modric (32 ani) va stabili un nou record pentru Croația la meciuri jucate la Cupa Mondială, 12, el fiind și jucătorul care a alergat cel mai mult în Rusia, cu 63 de km parcurși, potrivit FIFA.

Antoine Griezmann și Kylian Mbappe sunt cei mai buni marcatori ai Franței, cu trei goluri fiecare, selecționata din Hexagon având 10 goluri marcate în Rusia.

Singurul jucător croat care va rata finala este atacantul Nikola Kalinic, trimis acasă după ce a refuzat să intre pe finalul primei partide de la CM 2018, cu Nigeria.

Cele două echipe s-au confruntate de cinci ori, Croația nereușind nicio victorie, doar două partide de egalitate, printre care și una la EURO 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Franței.

Finala de la Moscova va fi meciul cu numărul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franța a jucat și primul meci al competiției, învingând Mexicul cu 4-1 la ediția inaugurală, din 1930. De asemenea, va fi a noua finală europeană a competiției. Croația este a doua echipă care joacă finala după ce a trecut de un baraj de calificare, prima fiind Germania în 2002.

Deschamps poate deveni al treilea om care câștigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât și ca antrenor. Brazilianul Mario Lobo Zagallo a câștigat, ca jucător, titlul mondial cu Selecao în Suedia 1958 și Chile 1962, iar apoi a condus naționala "Canarinha" la victorie în Mexic 1970, având și o finală pierdută în 1998. Germanul Beckenbauer a participat la două finale ca jucător, în Anglia 1966; pierdută în fața echipei gazdă, și Germania 1974, pe care a câștigat-o. Ca selecționer, el a condus Nationalmannschaft în finalele din Mexic 1986, pierdută în fața Argentinei lui Maradona, și Italia 1990, câștigată în fața acelorași adversari.

Echipele probabile pentru meciul de pe Stadionul Lujniki (capacitate 80.000 locuri):
Franța: Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez - Paul Pogba, Ngolo Kante - Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi - Olivier Giroud. Selecționer: Didier Deschamps.
Croația: Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic - Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic - Mario Mandzukic. Selecționer: Zlatko Dalic.

Arbitru: Nestor Pitana (Argentina).

Amintim că echipa Belgiei a încheiat pe locul 3 Cupa Mondială de fotbal 2018, după ce a învins cu 2-0 (1-0) Anglia în finala mică, disputată sâmbătă la Sankt Petersburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău