Fostul șef de la Procuratura Anticorupție, despre imixtiunea PDM: „La început ne scriau deputații, din toate partidele”

  • 23 Iunie 2019 09:09
Fostul șef de la Procuratura Anticorupție, despre imixtiunea PDM: „La început ne scriau deputații, din toate partidele”

Fostul procuror-șef la Procuratura Anticorupție a negat, în cadrul unui club de presă, că asupra sa s-ar fi făcut presiuni din partea conducerii Partidului Democrat sau că i s-ar fi cerut să pornească dosare la comandă.

El nu exclude însă că filarea sa cu mașini ale CNA și SIS și campania de denigrare pornită în mass-media au fost puse la cale de guvernarea de la acel moment, condusă de PD, transmite Anticorupție.md

„Dacă s-a acceptat așa de repede demisia mea, cred că se dorea acest lucru”, a declarat Viorel Morari.  

„Nu au fost situații în care să îmi ceară cineva dintre politicieni să fac anumite lucruri. La început ne scriau deputați, din toate partidele, până au înțeles că așa nu merge. În 2017–2018, au fost dosare în cazul mai multor factori de decizie, inclusiv pe numele anumitor persoane din Partidul Democrat. Nu am avut impedimente în administrarea dosarelor deschise pe numele miniștrilor și viceminiștrilor. Nu pot să spun că a fost făcută presiune asupra mea sau intimidări. Pentru orice decizie a mea răspund eu cu imaginea mea și cu libertatea mea, dacă este o hotărâre ilegală”, le-a mai spus procurorul jurnalistilor     

El a mai vorbit și despre relațiile tensionate pe care le-a avut cu procurorul general, șeful CNA și procurorii de la PCCOCS. „Am fost în relații tensionate cu mai multe persoane, inclusiv cu directorul Centrului Național Anticorupție, cu procurorul-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Neînțelegerile au vizat modificările legate de organizarea Procuraturii Anticorupție și de activitatea acestei instituții. Procurorul general Eduard Harunjen a fost deranjat de faptul că am cerut ca Procuratura Anticorupție să fie autonomă”, a precizat fostul procuror-șef Anticorupție.

„Procuratura Anticorupție trebuie să fie autonomă, trebuie să aibă subdiviziune economică financiară, care să gestioneze de sine stătător bugetul. Trebuie să aibă secție separată de personal, care să administreze personalul. Am început să depun eforturi ca la Procuratura Anticorupție să fie punct de interceptare. Noi nu avem posibilitatea interceptării, trebuie să ascultăm telefoanele prin CNA, PCCOCS, SIS”, a relatat Morari acțiunile sale.

Subliniind în repetate rânduri că asupra sa nu au fost făcute presiuni, Morari a menționat că este important ca mass-media, societatea civilă, procurori, judecători să nu permită ca noua guvernare să preia practicile vechii guvernări. 

Clubul Jurnaliștilor de Investigație, în cadrul căruia fostul procuror-șef  Anticorupție a vorbit în premieră, la mai mult de o lună de la demisia sa, care a bulversat opinia publică, poate fi urmărit pe canalul de Youtube al Centrului de Investigații Jurnalistice.

Ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație a fost organizată în cadrul  proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiției în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Freedom House, cu susținerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău