Fostul șef al Penitenciarului nr.13 urmează să fie deținut în instituția pe care a condus-o (anticorupție.md)

  • 22 August 2019 18:24
Fostul șef al Penitenciarului nr.13 urmează să fie deținut în instituția pe care a condus-o (anticorupție.md)

Igor Pântea, fostul șef al Penitenciarului nr.13 din Chișinău, urmează să fie încarcerat în instituția pe care a condus-o timp de aproape trei ani. Curtea de Apel Chișinău a schimbat, joi, măsura preventivă pentru Igor Pântea, eliberând pe numele său mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, scrie anticorupție.md

Instanța de apel, la solicitarea procurorului Ion Bazatin, a anulat decizia Judecătoriei Chișinău privind plasarea lui Pântea în arest la domiciliu. Totodată, fostul șef al închisorii din Chișinău urmează să fie dat în urmărire generală.

Amintim că Igor Pântea și fostul său coleg din poliția criminală, Octavian Sârbu, sunt învinuiți de aplicarea torturii, în aprilie 2009. Inițial, Pântea și Sârbu au fost condamnați cu suspendare, dar Curtea Supremă de Justiție a transmis dosarul la rejudecare în instanța de fond, unde se află de 6 ani.

Fostul polițist Igor Pântea, în vârstă de 50 de ani, născut în Hărbălău, a fost numit șef la Penitenciarul nr.13 în noiembrie 2016, după ce fostul șef al instituției, Igor Juvala, a fost demis în urma unui scandal legat de evadarea unui deținut. Până la numirea în funcție, Igor Pântea a deținut aproape trei luni interimatul.

Pe parcursul aflării lui Pântea la șefia instituției, acesta a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice ce țin de aplicarea torturii și condițiilor inumane de detenție. Primii s-au revoltat avocații, care s-au plâns de restricționarea accesului la clienții lor, cercetați în stare de arest. La fel, mai multe nemulțumiri au parvenit din partea rudelor deținuților, din cauza impedimentelor la transmiterea coletelor.

La începutul lunii iunie 2017, mai mulți deținuți, inclusiv minori, din Penitenciarul nr.13, ar fi fost maltratați în urma descinderii detașamentului „Pantera” în închisoare. Peste câteva săptâmâni, mai multe deținute din Penitenciarul nr. 13 au declarat greva foamei, invocând condițiile de detenție, dar și încălcarea drepturilor din partea administrației închisorii.

Igor Pântea mai este învinuit de procurorii militari că, în aprilie 2009, a maltratat un protestatar, aflat în custodia poliției. Instanța de fond, iar ulterior și instanța de apel, l-au condamnat pe Pântea la cinci ani de închisoare. Curtea Supremă de Justiție a dispus însă trimiterea dosarului la rejudecare pentru elucidarea unor circumstanțe. În prezent, dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Totodată, la CEDO se află o cerere, depusă de avocații victimei lui Pântea.

Igor Pântea a demisionat la 4 iulie, după care a dispărut. Ion Bazatin a comunicat instanței că deține informația că Pântea ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova și s-ar afla în SUA.

Sursa:anticorupție.md 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8
Cer fragmentat
Umiditate:61 %
Vint:4,6 m/s
Wed
5
Thu
6
Fri
6
Sat
4
Sun
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău