Fostul șef al NATO îl critică pe Macron pentru răspunsul său la războiul lui Putin

  • 23 Septembrie 2022 18:15
Fostul șef al NATO îl critică pe Macron pentru răspunsul său la războiul lui Putin

Eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron ca răspuns la războiul ponit de Vladimir Putin în Ucraina au fost un eșec și „profund dăunătoare” pentru Kiev, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, într-un interviu publicat vineri, relatează Reuters.

„Nu a fost un succes”, a declarat Rasmussen, un fost prim-ministru danez care a fost unul dintre cei mai importanți diplomați din lume până când a părăsit alianța transatlantică de apărare în 2014, pentru revista franceză Le Point.

Comentariile sale vin după criticile, în special în Europa de Est, cu privire la modul în care Macron a păstrat o linie deschisă cu președintele rus Vladimir Putin, cu apeluri telefonice directe chiar și după invazia Ucrainei, și a avertizat împotriva „umilirii” Rusiei.

„Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit și a oferit o rampă de ieșire. Astfel de declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a adăugat el.

Biroul prezidențial francez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Cu toate acestea, atacul lui Rasmussen vine într-un moment în care Macron își recalibrează mesajul și adoptă un ton mai ferm împotriva Moscovei. Într-un discurs rostit în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, liderul francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia, adăugând că va discuta din nou cu Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război din Ucraina, transmite digi24.ro.

Dar, potrivit observatorilor, discursul lui Macron la ONU, în care a acuzat Rusia de un imperialism modern și a îndemnat națiunile în curs de dezvoltare să se alieze împotriva Moscovei, a marcat o schimbare de ton. Macron a declarat că discuțiile de pace pot funcționa doar dacă „suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat și securitatea sa este protejată”. „Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu-și poate impune voința prin mijloace militare”, a declarat Macron. Rasmussen nu a fost convins.

„A slăbit coeziunea internațională și cred că acum regretă acest lucru și încearcă să recâștige inițiativa”, a spus el în interviu. Într-un interviu acordat CNN, președintele francez a declarat că Putin a avut impresia că Occidentul „nu l-a respectat cum se cuvine” și că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un „efect post COVID-19” provocat de faptul că președintele rus a stat prea mult în izolare pe durata pandemiei de coronavirus.

„Cred că în logica lucrurilor - și aici nu încerc să găsesc o explicație sau să-l scuz cumva - trebuie să luăm în calcul că există o frustrare din partea rusă. El a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar așa gândește el și trebuie să înțelegem asta”, a spus Macron.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,71
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sat
1
Sun
3
Mon
3
Tue
4
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău