Fostul președinte Saakașvili, în greva foamei, este în stare critică

  • 18 Noiembrie 2021 08:40
Fostul președinte Saakașvili, în greva foamei, este în stare critică

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în arest de la întoarcerea sa din exil la începutul lui octombrie și intrat în greva foamei de mai multe săptămâni, se află în stare critică și nu primește îngrijirile adecvate, a afirmat un grup de medici miercuri seara, notează AFP, citat de AGERPRES.

"Starea actuală de sănătate a pacientului este considerată critică", a indicat într-un comunicat grupul de medici constituit de avocatul poporului din Georgia, adăugând că spitalul penitenciar unde este tratat fostul președinte nu poate răspunde nevoilor lui medicale.

Medicii au cerut transferul imediat al lui Mihail Saakașvili la o unitate de terapie intensivă dintr-un spital civil mai bine echipat.

Săptămâna trecută, Mihail Saakașvili, care refuză să mănânce de aproape 50 de zile în semn de protest față de încarcerarea sa la 1 octombrie, la scurt timp după ce s-a întors din exil în Ucraina, a fost transferat la un spital penitenciar din cauza deteriorării stării sale de sănătate.

Dar, în pofida avertismentelor medicilor care au considerat că viața lui este în pericol, guvernul georgian a refuzat până în prezent transferul lui de la spitalul-închisoare în care se află într-o unitate civilă.

Marți, ministrul georgian al justiției, Rati Bregadze, a afirmat că unitatea în care se află acum Mihail Saakașvili "dispune de toate echipamentele necesare pentru a monitoriza starea de sănătate a deținutului".

"Niciun moment Saakașvili nu a fost privat de asistența medicală de care avea nevoie", a declarat el.

Fostul lider în vârstă de 53 de ani a spus că a fost maltratat de gardienii săi în închisoare și a afirmat că se teme pentru viața lui.

Organizații pentru drepturile omului au condamnat tratamentul rezervat lui Mihail Saakașvili, considerând că este o răzbunare motivată politic.

Mai mulți parlamentari din opoziție au intrat, de asemenea, în greva foamei, cerând tratament medical adecvat pentru Mihail Saakașvili, exigență formulată și de Statele Unite și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Mihail Saakașvili, care a fost președinte al Georgiei timp de nouă ani, până în 2013, a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea în țara sa natală pentru o manifestație a opoziției cu o zi înainte de alegerile municipale. El este pasibil de șase ani de închisoare pentru abuz în funcție, în baza verdictului dat la finalul unui proces care a avut loc în absența lui în 2018 și pe care el îl denunță ca fiind unul politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău