Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, devenit apatrid, a sosit în Ungaria

  • 11 August 2017 11:06
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, devenit apatrid, a sosit în Ungaria

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, deposedat de cetățenia ucraineană de către președintele Petro Poroșenko, a sosit în Ungaria, potrivit unui mesaj postat pe contul de Facebook al fostului lider georgian.

"Am fost cu familia pe malul lacului Balaton, la monumentul regelui maghiar András și al soției sale, prințesa ucraineană Anastasia" - a scris Saakașvili, postând și o fotografie în acest sens, care confirmă prezența sa în Ungaria. Anterior, Saakașvili a fost în Lituania, iar săptămâna trecută a vizitat Polonia, trecând frontiera cu pașaport biometric ucrainean - potrivit afirmațiilor sale.

Între timp, primul șef adjunct al Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina, Vasili Servatiuk, a declarat că, dacă fostul lider georgian Mihail Saakașvili, devenit apatrid după ce președintele Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană, va încerca să traverseze frontiera de stat a Ucrainei, autoritățile nu îi vor permite să intre în țară și îi vor confisca pașaportul ucrainean. "Există o decizie a președintelui Ucrainei și un ordin al Serviciului de Stat pentru Migrație și al Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina. Decretul și respectivul ordinul declară drept invalid pașaportul ucrainean al lui Saakașvili, iar noi am fost instruiți ca, în cazul identificării unor astfel de documente, să le retragem și să notificăm Serviciului de Stat pentru Migrație" - a explicat Servatiuk.

De asemenea, primul șef adjunct al Serviciului Frontierei de Stat din Ucraina a adăugat că, potrivit legislației ucrainene, nu poate fi permis accesul în țară al unei persoane care deține documente invalide. "Deoarece acest cetățean nu deține documentele care să-i permită să treacă frontiera" - a precizat Vasil Servatiuk. Procurorul general adjunct al Ucrainei, Evhen Enin, de asemenea, a anunțat, joi, că Mihail Saakașvili poate intra în Ucraina numai după ce obține viză în acest sens.

"Apatridul Saakașvili, dacă se confirmă că deține și o altă cetățenie, poate intra în Ucraina numai după ce obține viză" - a scris acesta pe Facebook.

Amintim că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, i-a retras recent cetățenia ucraineană lui Mihail Saakașvili, fost guvernator al regiunii Odesa și ex-președinte al Georgiei. Potrivit unui comunicat remis de Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina, decizia de retragere a cetățeniei ucrainene se bazează pe documente primite de la oficiali georgieni, Saakașvili fiind acuzat că ar fi făcut declarații false în cererea de obținere a cetățeniei Ucrainei, completată în 2015, omițând să precizeze că era subiectul unei anchete în Georgia. Fostul președinte georgian, însă, susține că dosarul penal din Georgia este motivat politic, informează Rador.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău