Fostul președinte Evo Morales a revenit în Bolivia după un an în exil

  • 09 Noiembrie 2020 18:18
Fostul președinte Evo Morales a revenit în Bolivia după un an în exil

Fostul președinte Evo Morales a revenit luni în Bolivia, după învestirea ca președinte a moștenitorului său politic, Luis Arce, și la un an după ce a demisionat și a părăsit țara în urma contestării realegerii sale pentru al patrulea mandat, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"O parte din viața mea rămâne în Argentina", a declarat Morales înainte de a traversa pe jos podul transfrontalier care leagă orașul La Quiaca, nordul Argentinei, de orașul Villazon, din sudul Boliviei, au relatat jurnaliștii AFP.

După ce a fugit în Mexic, Evo Morales s-a refugiat în Argentina.

Evo Morales a fost însoțit pe partea argentiniană de președintele de centru-stânga Alberto Fernandez, care a asistat duminică la învestirea noului președinte bolivian Luis Arce.

"Mulțumesc foarte mult, fratele meu Alberto", i-a spus fostul șef al statului bolivian, în timp ce sute de persoane, între care numeroși amerindieni îmbrăcați în costume tradiționale colorate, s-au adunat la frontieră în zori pentru a-l aștepta pe "părintele Boliviei".

Fostul președinte bolivian (2006-2019) va face o călătorie de 1.000 de kilometri până la fieful său Chimore, în departamentul Cochabamba (centru).

Fostul șef de stat, care va fi însoțit de aproximativ "800 de vehicule", potrivit organizatorilor, este așteptat miercuri la Chimore, la un an din ziua plecării sale din Bolivia.

În urma scrutinului prezidențial din octombrie 2019, la care Evo Morales a candidat pentru un al patrulea mandat, și în urma confuziei din jurul rezultatelor care l-au dat câștigător, opoziția a denunțat o fraudare a alegerilor.

Au urmat proteste masive și armata l-a eliberat în cele din urmă pe Morales, care se refugiase în Chimore, înainte de a părăsi țara pentru a ajunge în Mexic. El a plecat apoi în exil în Argentina.

Luis Arce, fostul său ministru al Economiei, a fost ales președinte pe 18 octombrie după primul tur de scrutin, cu 55% din voturi, punând capăt unui an de guvernare interimară de dreapta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău