Fostul președinte ceh, Vaclav Havel, a încetat din viață

  • 29 August 2013 11:46
Fostul președinte ceh, Vaclav Havel,  a încetat din viață

Din întreaga lume continuă să sosească mesaje de condoleanțe pentru fostul președinte ceh, Vaclav Havel, care a încetat din viață duminică dimineață, la vârsta de 75 de ani. Participant la revoluția anticomunistă de la Praga, din august 1968, dizident ant

Din întreaga lume continuă să sosească mesaje de condoleanțe pentru fostul președinte ceh, Vaclav Havel, care a încetat din viață duminică dimineață, la vârsta de 75 de ani. Participant la revoluția anticomunistă de la Praga, din august 1968, dizident anticommunist, Havel a fost comparat cu Gandhi și Martin Luther King pentru filosofia sa de rezistență pașnică în fața dictaturii.

Valentin Buda știe mai multe despre cel care a fost Vaclav Havel:

Născut pe 5 octombrie 1936, într-o familie bogată din Praga, scriitorul, dramaturgul și filosoful Vaclav Havel, a avut de suferit din copilărie din cauza originii sale nesănătoase pentru regimul de tip sovietic instaurat în anul 1948 în Cehoslovacia. Participarea sa la Primăvara de la Praga, revoluția anticomunistă din 1968, i-a adus o condamnare la închisoare de 5 ani. Este autorul Cartei 77, un manifest antitotalitar scris pentru a condamna arestarea membrilor unei trupe rock din țara sa natală de către autoritățile comuniste instalate de Moscova la Praga.

Autoritatea sa morală ca disident de vârf și autor dramatic l-a adus în preferințele populației care l-a ales ca prim președinte post-comunist al Cehoslovaciei. Vaclav Havel a controlat și scindarea pașnică a țării în două state - Republica Cehă și Slovacia, în 1993, cînd devine președinte al Cehiei.

A condus țara până în anul 2003 și, sub conducerea sa, Cehia a devenit cea mai performantă și avansată dintre țările postcomuniste.

Iată cum îl carcaterizează Vitalie Ciobanu, redactor șef al revistei Contrafort, pe omul politic dispărut:

Vaclav Havel a intrat pentru ultima dată în atenția opiniei publice în urmă cu câteva luni, pentru intenția sa de a returna cel mai prestigios premiu german pentru personalitatea anului, după ce premierul rus, Vladimir Putin, a fost nominalizat pentru aceeași distincție.

Audio: Relatează Valentin Buda

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău