Fostul președinte argentinian Fernando de la Rua a încetat din viață

  • 09 Iulie 2019 19:50
Fostul președinte argentinian Fernando de la Rua a încetat din viață

Fostul președinte al Argentinei, Fernando de la Rua, a încetat din viață marți la Buenos Aires la vârsta de 81 de ani, la numai câteva ore după ce fusese spitalizat, a anunțat actualul președinte argentinian Mauricio Macri, citat de agenția EFE, preluat de Agerpres.

''Deplâng decesul fostului președinte Fernando de la Rua. Traiectoria sa democratică merită recunoașterea tuturor argentinienilor. Suntem alături de familia sa în aceste momente'', a scris Macri pe Twitter.

Fernando de la Rua a fost președinte între anii 1999 și 2001, când a fost nevoit să demisioneze în timpul celei mai grave crize economice, politice și sociale din istoria recentă a Argentinei.

El a fost internat anul acesta în stare gravă din cauza unor probleme cardiorespiratorii care i-au agravat afecțiuni cardiovasculare preexistente, el suferind anul trecut și un infarct.

Absolvent de Drept, Fernando de la Rua a devenit senator în anul 1973, tot atunci candidând și prima dată la președinție, dar a fost învins de Juan Domingo Peron. A avut o îndelungată carieră politică, în decursul căreia a mai fost deputat și primar al capitalei Buenos Aires. Primul mandat parlamentar l-a încheiat în 1976, anul loviturii de stat care a adus la putere ultima dictatură militară argentiniană, el revenind în politică din 1983, când a căzut regimul militar.

În 1999 l-a învins în alegerile prezidențiale pe peronistul Carlos Menem, dar doi ani mai târziu, în timpul revoltelor de stradă provocate de criza economică și financiară (''corralito'') Fernando de la Rua a abandonat președinția fugind cu elicopterul din sediul guvernului, o imagine care atunci a făcut înconjurul lumii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:6,69 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău