Fostul premier libanez dă țara în judecată pentru că îl investighează pentru explozia mortală de anul trecut din Beirut

  • 27 Octombrie 2021 16:04
Fostul premier libanez dă țara în judecată pentru că îl investighează pentru explozia mortală de anul trecut din Beirut

Fostul prim-ministru libanez, Hassan Diab, a deschis un proces împotriva Libanului, miercuri, ca urmare a cercetării care are loc împotriva sa privind răspunderea pe care o are pentru explozia mortală din portul Beirut, de anul trecut, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Deschiderea acestui proces vine cu o zi înainte de o audiere programată la care Diab trebuia să se prezinte în fața judecătorul Tarek Bitar. Acum, Bitar trebuie să întrerupă ancheta în ce-l privește pe fostul premier, însă o poate continua pentru fapte ce au legătură cu ceilalți oficiali implicați, scrie sursa citată

Diab, care a fost pus sub acuzare pentru explozia din 4 august 2020 din Beirut, care a ucis mai mult de 215 oameni, a absentat la cel puțin două alte audieri programate de Bitar. Până acum, judecătorul a fost sfidat de aproape toți oficialii pe care ar fi trebuit să-i interogheze.

Hassan Diab susține că judecătorul nu are autoritatea necesară pentru a-l cerceta, lucru pe care îl afirmă și ceilalți oficiali puși sub acuzare. Ei au încercat cu ajutorul mai multor moțiuni și contestații să-l îndepărteze din anchetă pe Bitar.

Premierul Hassan Diab, ministrul finanțelor și doi miniștri ai lucrărilor publice au fost puși sub acuzare pentru neglijență în cazul exploziei din portul Beirut care a ucis peste 200 de oameni, a rănit mii și distrus o parte semnificativă din oraș. 

Explozia a fost cauzată de aprinderea unei cantități mari de material explozibil care fusese depozitat în condiții improprii cu știința politicienilor și principalilor decidenți. Hassan Diab a demisionat la câteva zile după tragedie, însă blocajul politic din Liban nu a permis intrarea în funcție a unui nou guvern decât în urmă cu o lună, după peste un an de impas. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău