Fostul premier britanic John Major ar recurge la justiție pentru a bloca suspendarea parlamentului și un Brexit dur

  • 10 Iulie 2019 12:09
Fostul premier britanic John Major ar recurge la justiție pentru a bloca suspendarea parlamentului și un Brexit dur

Fostul prim-ministru britanic John Major a indicat miercuri că ar putea recurge la justiție pentru a bloca o eventuală tentativă a viitorului premier de a suspenda parlamentul cu scopul de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord prealabil, transmit Reuters și BBC. John Major a explicat că dorește să împiedice astfel atragerea reginei Elisabeta a II-lea într-o criză constituțională, scrie Agerpres.

Fostul premier conservator a făcut aceste comentarii pe BBC în condițiile în care principalul candidat la postul de premier, Boris Johnson, refuză să excludă o eventuală suspendare a legislativului pentru a se asigura că Marea Britanie va ieși într-adevăr din UE la 31 octombrie a.c. - cu sau fără niciun acord.

Or, "pentru a suspenda parlamentul, premierul trebuie să meargă la Majestatea sa Regina și să-i ceară permisiunea, iar dacă prim-ministrul cere această permisiune, este aproape de neconceput să nu-i fie acordată", a estimat John Major.

Astfel, regina "ar ajunge în centrul unei controverse constituționale în care n-ar trebui să o pună niciun om politic", a notat fostul premier.

"Dacă se va întâmpla acest lucru, oamenii vor sta la coadă să ceară o evaluare judiciară. Eu sigur aș fi pregătit să merg să solicit o astfel de evaluare", a menționat Major.

În Marea Britanie, oricine poate solicita o evaluare judiciară pentru a contesta legalitatea deciziilor luate de guvern, notează BBC.

Confruntată cu o triplă respingere de către deputați a acordului de Brexit la care a ajuns cu Bruxellesul anul trecut, premierul britanic Theresa May a fost nevoită să-și anunțe demisia, în iunie. Doi candidați au rămas în competiție pentru a o înlocui în fruntea Partidului Conservator și a guvernului: fostul ministru de externe Boris Johnson și actualul titular al acestui post Jeremy Hunt. Ei vor fi departajați prin votul celor 160.000 de membri ai Partidului Conservator, al cărui rezultat va fi cunoscut pe 23 iulie.

Johnson, care apare favorit, promovează o poziție dură față de Bruxelles și nu exclude o ieșire fără acord.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău