Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost arestat

  • 18 Martie 2022 19:39
Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost arestat

Poliția din Bulgaria l-a reținut pe fostul prim-ministru Boiko Borisov, în cadrul unei anchete legate de acuzații de șantaj, datând din perioada 2014-2019, au anunțat, vineri, procurorii.

Mandatul de un deceniu în fruntea țării, al lui Borisov, în vârstă de 62 de ani, a luat sfârșit în primăvara trecută, când acesta a pierdut alegerile ce au demonstrat nemulțumirea populară față de corupția la nivel înalt, în cel mai sărac stat al Uniunii Europene. Acesta este, încă, liderul celui mai mare partid de opoziție, GERB.

În decembrie, puterea a fost preluată de o nouă coaliție de centru, ce a promis toleranță zero față de corupție în Bulgaria, cel mai corupt stat din UE, potrivit unui clasament al Transparency International. Fostul ministru de finanțe, Vladislav Goranov și consilierul pentru relații cu presa al GERB, Sevdalina Arnaudova, au fost, de asemenea arestați joi seara, pentru 24 de ore, au comunicat procurorii. Procuratura din Sofia va decide în cursul zilei de vineri dacă va prelungi până la 72 de ore arestul lui Borisov sau dacă acesta va fi pus în libertate, după ce vor fi examinate detaliile anchetei. Partidul GERB a denunțat arestarea lui Borisov, calificând-o drept represiune politică și a făcut apel la alegeri anticipate. Sute de activiști ai GERB au protestat în fața sediului guvernului. Borisov a negat în mod repetat că ar fi comis vreo ilegalitate, confruntându-se, în ultimul deceniu, cu diverse acuzații legate de activități de corupție. Prim-ministrul Kiril Perkov a salutat ancheta în cazul lui Borisov și a subliniat că poliția demonstrat că nimeni nu este mai presus de lege.

"Bulgaria se poate schimba doar în lipsa fricii de cei care par de neatins", a spus Petkov. 

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău