Fostul negociator-șef pentru integrarea României, Vasile Pușcaș, va veni la Chișinău

  • 10 August 2023 10:11
Fostul negociator-șef pentru integrarea României, Vasile Pușcaș, va veni la Chișinău

Fostul negociator-șef pentru integrarea României, Vasile Pușcaș, va veni la Chișinău pentru a instrui funcționarii pentru negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, informează Europa Liberă.

Consilierul Ministerului de Externe, Igor Zaharov, a comunicat că,  în luna septembrie, Vasile Pușcaș va oferi training-uri pentru mai mulți funcționari publici și demnitari, inclusiv miniștri.

Vasile Pușcaș a fost, în anii 2000-2004, ministru delegat și negociator-șef al României cu UE. Sub coordonarea sa, România a încheiat toate capitolele de negociere până pe 17 decembrie 2004, iar în baza rezultatelor obținute, pe 25 aprilie 2005, președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu au semnat tratatul de aderare a României la UE. În urma negocierilor de aderare, România a obținut cele mai multe perioade de tranziție pentru pregătirea aderării, comparativ cu toate celelalte state candidate din valul al cincilea de extindere și o finanțare de 11 miliarde de euro pentru primii 2 ani de la aderare, adică 500 de euro per capita.

În luna octombrie, Comisia Europeană va publica raportul final privind modul în care R. Moldova a îndeplinit cele nouă recomandări ale UE, formulate după obținerea statutul de țară candidată la aderare și care sunt esențiale pentru deschiderea negocierilor.

Europa Liberă informează că elaborarea raportului a început deja și că acesta urmează să fie prezentat în a doua jumătate a lui octombrie.

Un raport intermediar, prezentat verbal în iunie, arăta că R. Moldova a îndeplinit complet trei din cele nouă recomandări, a făcut „progrese bune” în două domenii și mai avea restanțe în alte patru (lupta împotriva corupției, combaterea criminalității, deoligarhizarea și reforma administrației).

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău